Publicitate

11 februarie 2023

Contribuții la identificarea unei noi erori filatelice la emisiunea „Semicentenarul Unirii Transilvaniei cu România” din 1968

Nu înțeleg nici astăzi de ce unele cataloage filatelice (îndeosebi cele românești) nu clasifică seriile de timbre în ordine cronologică (după data apariției - cu toate că aceasta este menționată în clar, însă numărul de listă și ordinea emisiunilor sunt inversate). Am să exemplific astăzi doar cu două emisiuni de la sfârșitul anului 1968. Este vorba despre „Fauna din rezervațiile naturale” (LP 689) care a apărut pe 20 decembrie și „Semicentenarul Unirii Transilvaniei cu România” (LP 687 + 688) pusă în circulație în 24 decembrie. După cum se observă cataloagele românești și Michel listează emisiunea cu Unirea înaintea celei cu fauna, pe când cataloagele Yvert, Gibbons și Scott le listează cronologic.

Astăzi, însă, doresc să vă prezint o semnalare la o nouă posibilă eroare filatelică pe care am sesizat-o pe marca de jos dintr-o pereche de timbre verticale cu nominalul de 1,75 lei (imaginea din deschiderea materialului). Este vorba despre o „pată alburie” (norișor) deasupra primului steag din mulțime aflat în prim-plan (secțiunea mărită în imaginea alăturată). Până în prezent această abatere de la marca standard nu este catalogată ca eroare filatelică. Pentru acest lucru este nevoie de confirmarea a cel puțin a unei piese similare. Poate aduce cineva confirmarea cu o piesă cu aceleași caracteristici din colecția proprie?


Imaginile au fost scanate la o rezoluție de 600 dpi pentru a evidenția cât mai clar cele semnalate. Pentru a evita eventualele discuții legate de „existența unui defect de hârtie” am scanat și spatele mărcilor. După cum se vede ele se prezintă în stare „excelentă” (sau cum ar spune cineva MNH).

Așteptăm așadar confirmarea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate