Publicitate

22 februarie 2023

Contribuții la identificarea unor noi erori filatelice în cadrul emisiunii „Numismatică” din 1970

Timbrul cu posibila eroare semnalată.
Una dintre marile satisfacții ale unui filatelist este acela de a-și focusa atenția dincolo de aparențe și de a descoperi în propria colecție piese care prezintă anumite particularități care, de regulă, sunt trecute cu vederea de către un colecționar de rând. Aceste abateri de la marca standard sunt clasificate drept varietăți, curiozități și chiar erori filatelice. Acestor categorii le-au fost dedicate cataloage specializate și există numeroase grupuri de cercetare care, pe zi ce trece, are noi adepți. Și în România avem astfel de grupuri, iar filatelistul Sergiu Marian Găbureac încearcă cu imense eforturi să țină actualizate cataloagele specializate pe care le editează periodic.
Evidențierea abaterii pe marca studiată.
Ultimul astfel de catalog, dedicat erorilor filatelice de pe mărcile poștale românești, a văzut lumina tiparului în anul 2022 și este o lucrare de referință pentru cercetătorul mărcii poștale autohtone. Toate studiile și semnalările sunt raportate, de regulă, la această lucrare. Observațiile sunt făcute fie public, fie direct domnului profesor, iar în funcție de natura lor (pot fi piese fără însemnătate pe plan filatelic sau se pot încadra într-una din categoriile varietăți, curiozități sau erori) sunt trecute în statusul de „în așteptare” (atunci când se semnalează pentru prima dată o abatere de la marca standard) sau „confirmare” (atunci când piesa semnalată confirmă deja o alta existentă în prima categorie - fiind, astfel, o surată de a ei). În funcție de raritatea și spectaculozitatea „descoperii”, ea poate fi catalogată cu una până la cinci stele, care îi ridică valoarea în colecția specializată. Semnalările cele mai apreciate sunt cele identificate în colile finite (când se poate menționa cu exactitate poziția piesei respective în coală) sau în fragmente de coală ori blocuri. Nici mărcile individuale nu sunt de neglijat. Așadar vă invit să studiați colecția pe care o dețineți (nu doar să o admirați)!
Spatele timbrului studiat,
martor în evitarea unui defect al hârtie
în zona în care este identificată posibila eroare.

În paginile blogului am mai prezentat rezultatele unor cercetări proprii în care rezultatele, observate (semnalate) pentru prima dată așteaptă confirmarea pentru a putea fi indexate într-o viitoare ediție a catalogului specializat.
De data aceasta vă supun atenției o nouă posibilă eroare. Este vorba despre o „pată” de culoare (maro) deasupra lui A /BATRIN/ (la ora 12), pe marginea cadrului cu fundalul de culoare observată pe marca cu valoarea nominală de 60 bani din emisiunea „Numismatică” emisă la data de 15 mai 1970 (LP 728). Pentru analiză am scanat piesa la o rezoluție de 750 dpi față-verso, într-una dintre imagini evidențiind abaterea.
În cazul în care cineva poate confirma „eroarea” (cu o piesă similară aflată în colecția sa) vom avea parte de o nouă eroare de o stea. Până în prezent sunt clasificate și indexate alte două erori la timbrul cu nominalul de 60 de bani și câte una cele cu nominalul de 20 de bani, respectiv 35 de bani. Emisiunea, mai puțin comercială datorită tematicii și nominalelor deținute (nu prea am întâlnit scrisori francate cu timbre din această serie), poate fi demnă de studiu și promite și alte surprize. Să vedem cine le identifică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate