Publicitate

17 februarie 2023

Contribuții la identificarea unor noi erori filatelice în cadrul emisiunii „Anul Nou” din 1969

Anul 1969 a fost un an bogat în ceea ce privește numărul de timbre românești puse în circulație. Au fost tipărite atunci nu mai puțin de 25 de emisiuni filatelice, ceea ce s-ar putea traduce prin 80 de mărci poștale, două colițe și patru blocuri-coliță.

Din păcate aproape fiecare emisiune lansată a fost însoțită de erori filatelice. Filatelistul român Sergiu-Marian D. Găbureac a alocat în ediția din 2022 a Catalogului specializat de erori filatelice românești nu mai puțin de 22 de pagini cu erori descoperite și catalogate din această perioadă. Acestea au fost catalogate cu o stea, precum cele comune și frecvente, până la cinci stele, erori cu adevărat spectaculoase și rare.

Și în ultima emisiune a lui 1969, pusă în circulație pe data de 25 decembrie, dedicată tradițiilor de Anul Nou, au fost catalogate nu mai puțin de 15 erori filatelice, care se regăsesc pe fiecare valoare nominală. Trebuie menționat faptul că au fost „ignorate” de la indexare semnalările privind indexarea slabă a unor caractere (parțial sau total) din textele de mărci, precum litera I din cuvântul LEI.

Cu toate acestea, zilele trecute, sortând prin colecția proprie am „descoperit” o nouă abatere de la marca standard. Este vorba despre o pată albă (coș, pistrui) pe obrazul drept al colindătorului din partea stângă (cel care ține buhaiul) de pe marca cu valoarea nominală de 1,50 lei. Dacă eroarea se confirmă, ea ar putea fi catalogată cu o stea și ar putea fi indexată în următoarea ediție a catalogului specializat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate