Publicitate

14 februarie 2023

Castelul Kalmar

Castelul Kalmar (Kalmar slott) este un castel din provincia Småland, Suedia. Istoria sa datează din secolului al XII-lea, când pe Kalmarsund a fost construit un turn defensiv rotund și un port. La sfârșitul secolului al XIII-lea, regele Magnus Ladulås a construit o nouă fortăreață cu un zid sub formă de cortină, turnuri rotunde în colțuri și două fortificații pătrate cu porți care înconjoară turnul original. Situat lângă locul portului medieval din Kalmar, acesta a jucat un rol crucial în istoria Suediei încă de la construcția sa inițială ca turn fortificat.
Unul dintre cele mai semnificative evenimente politice din Scandinavia a avut loc la Castelul Kalmar în 1397, unde s-a format Uniunea Kalmar - o uniune a Danemarcei, Norvegiei și Suediei (inclusiv a Finlandei), organizată de Regina Margareta I a Danemarcei.
Cetatea a fost îmbunătățită în secolul al XVI-lea sub conducerea regelui Gustav I și a fiilor săi, regele Eric al XIV-lea și regele Ioan al III-lea, care au transformat cetatea medievală într-un castel potrivit pentru un rege renascentist.
Garnizoana a fost loială regelui Sigismund în timpul rebeliunii ducelui Carol și a continuat să reziste chiar și după ce Sigismund a fost învins decisiv în bătălia de la Stångebro. Prin urmare, castelul a fost asediat de forțele ducelui în martie 1599 și a fost obligat să se predea pe 12 mai. Ulterior, cei trei comandanți au fost uciși, împreună cu alți nouăsprezece membri ai garnizoanei, într-o execuție în masă cunoscută în mod tradițional sub numele de „A doua baie de sânge din Kalmar”.
Castelul Kalmar a suferit avarii mari în timpul Asediului Kalmarului și a fost grav avariat de un incendiu în 1642. Au fost începute reparații, dar de la sfârșitul secolului al XVII-lea castelul a fost lăsat să cadă în paragină.
În 1856, arhitectul Fredrik Wilhelm Scholander (1816–1881) a inițiat lucrări de reconstrucție și restaurare a Castelului Kalmar. Elevul său Helgo Zettervall a continuat să restaureze Castelul Kalmar în anii 1880. Lucrările au durat până în 1891, iar castelul a căpătat silueta pe care o poartă astăzi. În 1919, profesorul Martin Olsson a fost însărcinat cu restaurarea continuă a lucrărilor de terasament, șanț, pod și pod mobil. Lucrările au continuat până în 1941, când castelul a fost din nou înconjurat de apă. Astăzi, este unul dintre cele mai bine conservate castele renascentiste din Suedia și este deschis publicului.
Imaginea castelului apare pe marca cu valoarea nominală de 30 de koroane din emisiunea dedicată aniversării a 500 de ani de existență a Suediei, pusă în circulație la începutul acestui an pe data de 12 ianuarie 2023.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate