Publicitate

23 februarie 2023

Francatură multicoloră chinezească

Pentru un pasionat de filatelie dintr-o provincie mioritică este destul de dificil să înceapă o colecție exotică bazându-se, să zicem, pe mărcile poștale chinezești contemporane. Am spus dificil însă nu și imposibil. Un ajutor în acest sens îl oferă platforma Postcrossing prin care ai posibilitatea de a primi vederi francate cu timbre din aproape toată lumea. Bineînțeles dacă trimiți și tu, la rândul tău, vederi promovând marca poștală românească peste hotare.

Zilele trecute am găsit în cutia poștală o vedere trimisă tocmai din China în vara lui 2022. Ea a parcurs o distanță de 8.154 km, din Lishui până în Baia Mare, în aproximativ 220 de zile. Adevărul este că merită să aștepți o jumătate de an pentru a admira patru timbre deosebite cu care a fost francată vederea. Provenite din ani diferiți (subliniez astfel valabilitatea de francare a lor), analizate în lumină ultravioletă, fiecare timbru poară un număr unic de înregistrare.

Dar să le luăm pe rând, de sus în jos și de la stânga la dreapta, cum suntem noi obișnuiți să citim ceea ce avem în față.

Primul timbru, cu valoarea nominală de 80 de renminbi fēn chinez, o subunitate a Yuanului, este reprezentată o corabie cu pânze pe mare. Timbrul (Mi:CN 4498) autoadeziv, cu dimensiunea de 25 x 30 mm, a fost pus în circulație la data de 8 august 2013. El face parte din seria de timbre speciale dedicate francării vederilor și a cărților poștale (un fel de uzuale de-ale lor).

Cea mai populară valoare nominală ale mărcilor poștale chinezești este cea de 1,20 renminbi yuan. Cel de-al doilea timbre face parte din categoria timbrelor uzuale și reproduce o frumoase priveliște a Pădurii Naționale Saihanba din Hebe. Timbrul (Mi:CN 5286) are dimensiunile de 40 x 30 mm și face parte dintr-o serie dedicată celor mai frumoase peisaje din China pusă în circulație pe data de 19 mai 2021.

Timbrul roșu, cu nominalul de 80 de fen, din zona „centrală” de pe primul rând, este marca fixă a cărții poștale ilustrate, editată de China Post, dedicată Anului Nou Chinezesc 2022, care, dacă ne aducem bine aminte, a fost Anul Dragonului.

„Călătorie spre Vest” este tema din care provine următoarea marcă cu care a fost francată vederea primită. Timbru (Mi:CN 4883) are dimensiunea de 38 x 50 mm și a fost emis pe data de 30 martie 2017. Privit îl lumină ultravioletă, sunt evidențiate fosforescent elemente care compun dragonul, aureola personajului principal și valoarea nominală (1,20 renminbi yuan). 

Să vă mai spun ceva despre mărcile chinezești. De regulă, în partea de jos a fiecărui timbru din seriile comemorative, sunt trecuți niște identificatori. În partea stângă avem o combinație de două elemente, în cazul nostru 2017-7, unde primul element reprezintă anul emiterii, iar cel de-al doilea a câta serie de timbre a fost emisă (avem de a face așadar cu cea de a șaptea serie emisă în anul 2017). În partea dreaptă, în paranteză, avem alți doi identificatori: primul se referă la numărul total de timbre care compune seria respectivă, iar cea de a doua valoare reprezintă al câtelea timbru din serie este marca noastră: în cazul nostru (4 - 1) avem de a face cu prima valoare dintr-o serie compusă din patru mărci. Sper ca aceste informații să vă fie de folos în identificarea timbrelor chinezești din colecția proprie. Acești identificatori nu i-am regăsit însă și pe mărcile poștale uzuale.

Pe ultimul timbru, cel din dreapta jos, este redată imaginea mamei de peștișor auriu alături de puii săi. Marca face parte dintr-o serie dedicată mormolocilor bebeluși care își caută mama care a fost pusă în circulație pe data de 1 iunie (Ziua Internațională a Copilului) 2013. Timbrul (Mi:CN 4479), cu valoarea nominală de 1,20 renminbi yuan, are dimensiunea de 40 x 27 mm.

Sper că această mică incursiune printre timbrele chinezești v-a făcut plăcere. Vă doresc să aveți parte de colecții cât mai frumoase și timbre din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate