Publicitate

01 februarie 2023

De la măsurarea temperaturii la cea a strălucirii relative a stelelor

Anders Celsius (1701-1744) a fost un astronom și fizician suedez, membru al Academiei de Științe din Stockholm. Este cunoscut pentru scara termometrică care îi poartă numele.

Celsius și-a publicat scara gradată în lucrarea „Observații asupra a două scări gradate pe același termometru”, prezentată și în fața membrilor Academiei Suedeze de Științe. În scara sa inițială punctul de topire al gheții era notat cu 100, iar cel de fierbere al apei cu 0. Această scară gradată a fost răsturnată ulterior de discipolul său, Martin Strömer, căpătând forma pe care o cunoaștem și astăzi.

Istoria științei menționează participarea sa din 1736 la expediția din Laponia. Aceasta avea drept scop măsurarea arcului meridianului, ceea ce avea să pună capăt disputei cu privire la forma Pământului. A observat aurora boreală și a descoperit relația dintre mișcarea acului magnetic și aurora boreală. 

Și-a dobândit numele științific prin măsurarea strălucirii relative a stelelor. Pentru contribuțiile sale filatelia mondială i-a fost recunoscătoare fiindu-i dedicate câteva timbre emise de: Suedia (1982), Macedonia de Nord (2019) sau Nevis (2000).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate