Publicitate

30 august 2022

Baba Roga și Drekavac - două personaje tipice sârbe

Promiteam ieri că voi încerca să ajung la timp cu prezentarea emisiunilor EUROPA din acest an și intenționez să mă țin de cuvânt. Prin urmare și postarea de astăzi are legătura cu tema „Povești și Mituri”.
Fiecare țară are propriile sale convingeri, transmise din generație în generație de secole. Repertoriul popoarelor slave este însă unul foarte viu și colorat. Astfel, din Bosnia și Herțegovina Sârbă a fost introdusă seria PostEurop 2022, pe data de 11 mai 2022. Ea este aliniată tematicii generale alese, și anume mituri și legende, iar cele două personaje promovate, însă, par înfiorătoare.
Timbrul cu valoarea nominală de 1,95 mărci (bosniace convertibile) este dedicat Babei Roga, adesea confundată cu o vrăjitoare, deși este o creatură separată. Ea este descrisă doar ca o ființă feminină terifiantă sub forma unei bătrâne urâte cocoșate, fără dinți, cu o față hidosă și un corn pe cap (de unde și numele). Se ascunde în locuri întunecate și iese numai noaptea; sperie și răpește copii obraznici și îi duce în vizuina ei.
Timbrul de 2.70 mărci, în schimb, îl indică pe Drekavac, adică țipătorul. El este manifestarea materială a unui om mort, nebotezat (după unele povești, un om foarte tânăr) care nu-și găsește pacea, așa că îi persecută pe cei care au păcătuit. Arată ca o mică creatură blănoasă, cu gheare lungi și ascuțite pe degetele de la picioare și un cap mare sprijinit pe un gât subțire. Emite strigăte oribile (asemănătoare cu strigătul unui copil, urletul lupului, geamătul unei capre, mieunatul unei pisici sau țipătul unei păsări) cu care poate asurzi oamenii. Acesta atacă noaptea târziu în apropierea unui cimitir, râu, lac sau pădure; sare pe spatele victimeleor, forțându-le să-l care în spinare până în zori. Dacă victimele nu se supun, sunt zgâriate și rupte de gheare enorme.
Mărcile poștale, machetate de Nebojsa Djumic, au fost paginate în coli de opt exemplare identice și o vignetă, sau într-un bloc de două serii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate