Publicitate

31 august 2022

Plante endemice din Munții Carpați

Flora endemică specifică munților Carpați a fost din nou ilustrată pe timbrele românești. Romfilatelia, în colaborare cu Institutul de Cercetări Biologice Cluj-Napoca, a introdus în circulație miercuri, 24 august 2022, o nouă emisiune de mărci poștale cu tematica Floră, având ca subiect Plante endemice din Munții Carpați (LP #2382).
În cadrul emisiunii machetate de George Ursachi, alcătuite din patru timbre (cu dimensiunile de 24 x 33 mm), patru minicoli (cu dimensiunile de 74 x 156 mm) și un plic „prima zi” a emisiunii (191 exemplare), au fost selectate cele mai reprezentative specii, unele dintre cele mai valoroase moșteniri biologice pe care România le deține, îndeosebi prin raritatea lor, toate cele cinci specii având o distribuție limitată doar la arii montane restrânse din Carpații Estici (Orientali) și Sudici (Meridionali) sau din Munții Apuseni, neexistând nicăieri altundeva în lume.
Dianthus callizonus – Garofița Pietrei Craiului – redată pe timbrul cu valoarea nominală de 3,50 lei (contravaloarea unei corespondențe neprioritară internă cu greutatea cuprinsă între 500 și 1.000 de grame), aparține familiei Caryophyllaceae și reprezintă un simbol al protecției naturii în România, fiind o specie perenă emblematică pentru Parcul Național Piatra Craiului, singurul masiv muntos din România (și din lume) de unde planta este cunoscută.
Saxifraga demissa – Specie perenă ce aparține familiei Saxifragaceae, este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 6,50 lei (contravaloarea unei corespondențe neprioritară externă cu greutatea de până în 50 de grame). Este întâlnită doar în etajul subalpin și alpin al munților Bârsei (Piatra Mare, Postăvaru, Piatra Craiului), în Munții Bucegi și în Munții Ciucaș.
Astragalus roemeri – Cosacii lui Römer – redată pe timbrul cu valoarea nominală de 10 lei (contravaloarea unei corespondențe prioritară externă cu greutatea de până în 50 de grame), este o specie erbacee perenă aparținând familiei Fabaceae. Este o specie endemică pentru România, fiind distribuită în arii montane restrânse din Carpații Orientali (Munții Bistriței, Ceahlău și Hășmaș) și Munții Apuseni (Rezervația Naturală Scărița-Belioara din Masivul Gilău-Muntele Mare).
Silene dinarica – reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 10,50 lei (contravaloarea serviciului recomandat extern), este o specie erbacee perenă din familia Caryophyllaceae, cespitoasă, ce formeaza tufe scunde de până la 5-6 cm înălțime cu tulpini florifere târâtoare și flori adesea solitare pe fiecare ramură. Specia este endemică pentru Munții Făgăraș (partea centrală a Carpaților Sudici), nemaifiind întâlnită nicăieri altundeva în lume.
Rosa coziae – Trandafirul de Cozia – ilustrat pe plicul „prima zi” a emisiunii, este o specie perenă lemnoasă aparținând familiei Rosaceae și un simbol al Parcului Național Cozia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate