Publicitate

03 mai 2022

Povestea lui Risi și Insula Porcilor

Propunerea administrației poștale din Insulele Faroe pentru emisiunea EUROPA din acest an „Povești și mituri” nu putea fi mai potrivită decât una legată de legendele a două insule nordice: Insula Porcilor și Insula Mykines. Emisiunea machetată de către Anker Eli Petersen va fi pusă în circulație pe data de 16 mai 2022 și este compusă din două mărci poștale (cu nominalele de 19 și 29 de coroane). La data lansării va fi disponibilă și o ștampilă „prima zi” având ca subiect porcul care înoată în mare.

Svinoy este o insulă localizată în colțul de Nord-Est al Insulelor Feroe. Legenda spune că a fost cândva o insulă plutitoare, care ieșea periodic la vedere și apoi dispărea într-un nor de ceață. În micul sat Viðareiði, de pe insula Viðoy, un fermier deținea o scroafă, dar nu și un mistreț. În ciuda lipsei oricărui mistreț pe insulă, se spune că scroafa ar dispărea pentru scurte perioade de timp și apoi reapărea, însărcinată. Insularii erau curioși să afle cum a rămas însărcinată, așa că au creat un plan pentru a afla unde a dispărut porcul. Data următoare când scroafa a fost văzută rătăcind din sat, i-au legat cheile de coadă și au urmat-o. Au fost surprinși să vadă porcul alergând în mare și începând să înoate spre nord-est. Nedumeriți de unde mergea, au sărit în bărci și au urmat-o până pe insula misterioasă care se îndrepta spre nord. Scroafa a înotat spre insulă, cu insularii vâslind în urma ei. Odată ce au aflat secretul, oamenii au decis să ancoreze insula de fundul mării și au început să locuiască acolo. Insula a fost numită Svinoy sau Insula Porcilor în onoarea scroafei care și-a găsit partenerul acolo.

Insula Mykines spune povestea lui Risi, un gigant preistoric care a trăit pe insule. Aceasta este una dintre legendele care circulă despre originea modului în care s-au format Insulele Feroe. Povestea spune că unui uriaș i-au plăcut insulele, dar le-a găsit prea mici pentru a trăi. El a început să strângă insulele mai mici împreună, unind unele dintre ele pentru a forma o masă mai mare, iar altele, le-a așezat în imediata ei apropiere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate