Publicitate

13 mai 2022

Păsări de noapte

Continuând seria emisiunilor dedicate „Faunei” Romfilatelia, în colaborare cu Muzeulu Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, a introdus în circulație joi, 12 mai 2022, emisiunea de mărci poștale intitulată „Păsări de noapte” (LP #2368). Seria de timbre abordează în imaginile mărcilor poștale, machetate de către Mihail Vămășescu, patru specii de păsări răpitoare regăsite și în zestrea faunistică a României. Grafica este adaptată cerințelor specialiștilor în domeniu, urmărind redarea elementelor definitorii ale fiecărei specii: forma capului, a ochilor, penajul, aspectul cromatic etc. Litera „O” din cuvântul România este redată simbolic ca o imagine a astrului nopții: Luna. Cele 46.252 timbre (tirajul total al emisiunii) au dimensiunea de 33 x 48 mm, respectiv 48 x 33 mm, și au fost tipărite în sistem offset, la 4 culori, pe hâtie gumată cu greutatea de 112 g/mp (Anglia), fiind paginate în coală de 32 timbre cu tête-bêche, minicoală de 5 timbre + 1 vinietă și bloc special de 4 timbre nedantelate.
Minunița (Aegolius funereus), ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 4 lei (contravaloarea unei scrisori interne neprioritare cu greutatea cuprinsă între 1 și 2 kg), este caracteristică zonelor împădurite de conifere, dar este prezentă și în cele de amestec cu foioase. Mărimea este asemănătoare cucuvelei (Athene noctua). Striga (Tyto alba), redată pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei (contravaloarea unei scrisori interne prioritare cu greutatea cuprinsă între 500 și 1.000 de grame), este o specie de pasăre răpitoare de noapte de talie medie. Buha (Bubo bubo), ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 6,50 lei (contravaloarea unei scrisori externe neprioritare cu greutatea de până în 50 de grame), este cea mai mare specie dintre răpitoarele de noapte din Europa. Ciuful de câmp (Asio flammeus), reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 16 lei (contravaloarea unei scrisori externe neprioritare cu greutatea cuprinsă între 100 și 500 de grame), este caracteristic zonelor deschise reprezentate de pășuni, stufărișuri, mlaștini și terenuri agricole.
Emisiunea este însoțită de 2 FDC-uri (211 seturi) și o mapă filatelică (203 exemplare) echipată cu blocul filatelic special (numerotat) de patru timbre nedantelate (cu care am ilustrat această prezentare).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate