Publicitate

21 mai 2022

Pictori ai bancnotelor românești

Romfilatelia, în colaborare cu Banca Națională a României și Regia Autonomă Imprimeria Băncii Naționale a României, a introdus în circulație vineri, 20 mai 2022, mărcile poștale ale unei tematici filatelice înscrisă ca premieră națională sub titlul „Pictori ai bancnotelor românești” (LP #2369).
Imaginile ilustrează concepțiile și modalitățile artistice de ilustrare a mesajului fiduciar pe care Banca Națională a României dorea să-l transmită populației prin intermediul bancnotelor ce se programau a fi emise în perioada anilor 1929-1947. Desenele proiectelor de bancnote reproduse pe mărcile poștale ale emisiunii „Pictori ai bancnotelor românești” aparțin artiștilor Nicolae Grigorescu, Ary Murnu, Gheorghe Chirovici, Alexandru Brătescu-Voinești (fiul scriitorului cu același nume) și Șerban Zainea.
Emisiunea, machetată de către George Ursachi, este alcătuită din 6 timbre, 6 minicoli, 2 plicuri „prima zi” (196 seturi) și o mapă filatelică specială (228 exemplare).
Imaginea mărcii poștale cu valoarea nominală de 2,70 Lei (contravaloarea unei corespondențe interne neprioritare cu greutatea cuprinsă între 50 și 100 de grame) redă optimist și romantic „țărăncuțele” pictorului național, la culesul roadelor bogatelor livezi argeșene. Aranjamentul grafic aparține desenatorului Ary Murnu.
Imaginea mărcilor poștale cu valoarea nominală de 3,50 Lei (contravaloarea unei corespondențe interne neprioritare cu greutatea cuprinsă între 500 și 1.000 de grame) reproduce macheta unei bancnote în care desenul ilustrează aspecte ale muncii câmpului și ale strângerii roadelor pământului în condițiile unei agriculturii rudimentare.
Imaginea proiectului bancnotei prezentate pe marca poștală cu valoarea nominală de 3,80 Lei (valoare intermediară) prezintă alegoric domeniul muncii câmpului într-o compoziție în care femeia tânără, mama cu copilul sunt redate simetric în ansamblul compoziției împreună cu doi bărbați echipați cu unelte specifice muncii ogoarelor. În mod voit, desenatorul scoate în evidență și frumusețea costumelor naționale.
Mărcile poștale cu valorile nominale de 4,50 Lei (contravaloarea unei corespondențe interne prioritare cu greutatea cuprinsă între 500 și 1.000 de grame) și 10,50 Lei (serviciul recomandat extern) prezintă o alegorie în care agricultura și industria se regăsesc ca teme ale economiei epocii, respectiv portretele de luptă ale marilor domnitori Mihai Viteazul și Ștefan cel Mare.
Imaginea mărcii poștale cu valoarea nominală de 10 Lei (contravaloarea unei corespondențe externe prioritare cu greutatea de până în 50 de grame) reproduce macheta pictorului din care respiră atmosfera idilică ale arealelor pastorale regăsită în frumusețea pășunilor montane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate