Publicitate

19 mai 2022

Piersica lup din farfurie

Poate nu ai știut că denumirea ştiinţifică a roşiei este Lycopersicon lycopersicum, care înseamnă „piersica lup”. Iată, în continuare, câteva informații despre roșii care s-ar putea să te ajute în viitor:
Roșia pe care o pui în salată are mai multe gene decât tine. Mai precis, cu șapte mii de gene în plus. Ceea ce-i intrigă pe cercetători este de ce această legumă are nevoie de atât de multe gene. Iar ceea ce e și mai bizar este că 60% dintre genele speciei umane se regăsesc și la roșii.
Din punct de vedere botanic, roșiile sunt fructe, însă dat fiind gustul lor şi faptul că nu sunt servite sub formă de desert, le folosim în bucătărie ca legume. Sunt originare din zona Anzilor, în zona în care acum se află Peru, şi au fost folosite ca aliment, pentru prima oară, de către azteci.
În trecut oamenii credeau că roşiile sunt otrăvitoare. În anii 1700, europenii se temeau să consume roşii deoarece aristocraţii se îmbolnăveau şi mureau după ce le mâncau. Roşia a primit porecla de „mărul otrăvitor”. Problema nu erau însă roşiile, cu farfuriile din aliaj de cositor şi plumb pe care acestea erau servite. Din cauza acidităţii crescute a roşiilor, acestea deveneau otrăvitoare.
În anul 1893 Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii în mod unanim a decis că la colectarea taxelor vamale roșiile trebuie considerate legume (deși curtea a trecut în revistă faptul că din punct de vedere botanic, roșiile sunt fructe).
În anul 2001 Uniunea Europeană a decis oficial că roșia este fruct, și nu legumă.
Roșiile oferă însă beneficii multiple. Se cunoaşte faptul că roşia este un  puternic combatant pentru cancer în general, însă aceasta oferă o sursă de protecţie în mod deosebit pentru colon şi pancreas.  De asemenea, fiind o sursă importantă de fibre, ajuta la reglarea nivelurilor se zahăr şi colesterol din sânge.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate