Publicitate

24 mai 2022

Câteva curiozități despre albine

Despre dansul albinelor, surpins pe mărcile poștale, am scris într-o postare de-a noastră mai veche, prin vara lui 2021. A sosit acum momentul să vă dezvăluim și alte lucruri despre aceste minunate insecte, fără de care viața pe Pământ nu ar putea exista:

* o albină trăiește în jur de 40 de zile
* cea mai „bătrână” albină cunoscută de cercetători are 100 de milioane de ani. Este conservată într-o bucată de chihlimbar şi a fost descoperită în Myanmar.
* există 16.000 de specii de albine, iar dintre acestea numai 5% sunt specii sociale, care trăiesc în roiuri. Cea mai cunoscută specie este albina de miere. Practic, cele mai multe specii de albine sunt insecte solitare.
* știați că expresia „luna de miere” provine dintr-o veche tradiție nordică, conform căreia tinerii căsătoriţi consumau timp de o lună câte o ceaşcă de mied (băutură fermentată îndulcită cu miere)?
* albinele au o rază de activitate medie de 3 până la 5 kilometri.
* pe întreaga sa durată de viață, o albină lucrătoare produce în medie circa 1/12 dintr-o linguriță de miere.
* albinele de miere pot recunoaşte chipurile oamenilor. În urma unor teste făcute de cercetătorii australieni, albinele au putut distinge între anumite fotografii alb-negru cu feţe umane.
* bâzâitul pe care îl auzim când o albină se apropie de noi este produs de cele patru aripi care se mişcă extrem de repede: peste 11.000 de bătăi pe minut.
* trântorii nu au ac, iar după împerechere cu regina aceștia mor.
* o granulă de polen nu provine de la o singură floare... pentru a forma o singură granulă de polen, albina trebuie să viziteze în medie 300 de flori.
* într-un stup, pentru a produce 500g de miere este nevoie ca albinele lucrătoare ale acestuia să parcurgă peste 85.000 de kilometri.
* mierea nu expiră, nu se strică, doar se cristalizează după un timp, putând fi consumată în siguranţă chiar şi atunci!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate