Publicitate

marți, 30 iunie 2020

Cărți și timbre: Fata babei și fata moșneagului

Timbrul de astăzi face trimitere la Fata babei și fata moșneagului, un basm scris de Ion Creangă și publicat pentru prima dată în 1877.
În basm este vorba despre un moș și o babă care aveau două fete: una cuminte, a moșneagului, și alta obraznică și arțăgoasă, a babei. Într-o zi, fata blândă a fost alungată de acasă de către moș la porunca babei și a plecat în lume să își încerce norocul. Pe drum s-a întâlnit cu o fântânâ pe care a reparat-o, o cățelușă pe care a bandajat-o la lăbuță, un păr care era plin de viermi și pe care l-a curățit și u cuptor pe care l-a lipit. A ajuns la Sfânta Duminică, pentru care a muncit și astfel a putut să își aleagă un cufăr drept recunoștință. Ea l-a ales pe cel mai mic și a plecat acasă. Pe drum, cuptorul a servit-o cu plăcinte calde, părul i-a oferit fructe proaspete, fântâna - apă limpede și cățelușa niște mărgele. 
Invidioasă pe succesul ei, fata obraznică a babei a plecat și ea pe același drum. S-a întâlnit cu fântâna, cu cățelușa, cu părul și cu cuptorul, dar nu le-a ajutat. Ajunsă și ea la Sfânta Duminică, a muncit foarte puțin, dar a luat și ea un cufăr - pe cel mai mare, pe care s-a chinuit să îl târască până acasă. Ajunsă și ea la casa părintească, și-a deschis cufărul și din el au sărit fel de fel de lighioane care au înghițit-o și pe ea, și pe babă. Fata moșului a deschis și ea micuțul cufăr, unde a găsit bani și bogății. 
Marca poștală aleasă are valoarea nominală de 130 lei (CMPR #5257, Michel #RO 5078, Stamp Number #RO 3992, Yvert et Tellier #RO 4238, Stanley Gibbons #RO 5701), a fost machetată de către Ioana Pârvan și face parte din emisiunea apărută pe 20 aprilie 1995 intitulată „Basme populare” (LP #1375).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu