Publicitate

13 iunie 2020

155 de ani de la nașterea poetului irlandez William Butler Yeats

William Butler Yeats (n. 13 iunie 1865, Sandymount – d. 29 ianuarie 1939) este poet și dramaturg irlandez, una dintre cele mai importante figuri al literaturii secolului XX, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1923 pentru „poezia sa întotdeauna inspirată care, într-o formă artistică superioară, dă expresie spiritului unei națiuni întregi”.
S-a născut la 13 iunie 1865. A învățat timp de cinci ani la Hammersmith (Londra), apoi la o școală secundară din Dublin. A urmat și cursurile unei școli de pictură dar le-a întrerupt pentru a se consacra literaturii cu deosebită râvnă și cu meticulozitatea unui Milton. Yeats a fost născut și educat în Dublin, dar și-a petrecut copilăria în Sligo. A studiat poezia în tinerețe, încă de la o vârstă fragedă, a fost fascinat de ambele legende irlandeze și oculte. Aceste subiecte caracterizează prima fază a operei sale, care a durat aproximativ până la începutul secolului. Primul său volum de versuri a fost publicat în 1889. Predispoziția romantică a moștenit-o de la tatăl său. În anii copilăriei îi plăcea să se plimbe singur, era foarte visător și în consonanță cu crezul acestuia, „religia frumuseții„, și-a făurit „o nouă religie, o biserică aproape infailibilă a tradiției poetice” (Tremurul valului, 1922).
Din anul 1900, poezia lui Yeats avea particularități mai mult fizice și realiste. El a renunțat în mare măsură, la credințele transcendentale din tinerețea sa, deși rămăsese încă preocupat de măștile fizice și spirituale, precum și de teoriile ciclice despre viață. De-a lungul anilor Yeats a adoptat diferite poziții ideologice, inclusiv cele menționate de criticul Mihai Moise Valdez, „pozițiile ideologice de naționalism radical și clasic liberale”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate