Publicitate

25 iunie 2020

Cărți și timbre: Călin Nebunul

Întotdeauna mi-au plăcut poveștile. Mai ales când eroii sunt… Dar nu vreau să vă spun totul de la început, așa că…
…să luăm în considerare mai întâi sau să precizăm că printre proiectele literare diverse desfășurate de-a lungul vieții de Mihai Eminescu (în cea mai mare parte a lor publicate în revistele literare de răsunet din epoca sa, fără să primescă vreun onorariu) regăsim într-o paletă largă de genuri, specii, prelucrări, motive, literatura populară. Eminescu a fost între altele și un entuziast culegător de folclor și se pare că acest aspect generează o cheie de înțelegere importantă asupra operei sale literare.
Eminescu nu e numai un culegător pasionat de poezie populară, nu rămâne la simpla reproducere a materialului, ci își găsește în el izvor pentru imaginația lui creatoare. 
D. Murărașu

Nici nu împlinise douăzeci de ani când a înființat împreună cu alți colegi de generație cercul literar „Orientul”.  Între obiectivele acelei asociații a fost și acela de culegere a basmelor, poeziilor populare și a documentelor privitoare la istoria și literatura patriei. (vol. I, Literatura populară, 1979, Editura Minerva).
Călin Nebunul este basmul popular care a fost transcris de poet în caietul 2284 și transpus în versuri  – Călin (file de poveste) – începând din perioada studiilor de la Berlin – 1872-1874.
Timbrul (CMPR #5145, Michel #RO 4967, Stamp Number #RO 3906, Yvert et Tellier #RO 4146, Stanley Gibbons #RO 5601), cu valoarea nominală de 70 lei, care face referire la basmul nostru a fost machetat de către Val Munteanu și face parte din emisiunea „Basme populare românești” (LP #1339) apărută pe data de 8 aprilie 1994.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate