Publicitate

11 iunie 2020

Cărți și timbre: Povestea lui Făt-Frumos

La începutul acestui an mi-am propus ca de 1 iunie să realizez, împreună cu biblioteca județeană, o micro-expoziție pentru copii intitulată „Cărți și timbre”. Din păcate pandemia mondială mi-a dat planurile peste cap și evenimentul n-a mai avut loc. Pe scurt expoziția trebuia să cuprindă o serie de cărți alături de care să fie expuse timbrele care aveau legătură cu titlul respectiv.
Și pentru că ideea mi-a plăcut foarte mult, și pentru că fizic nu s-a putut realiza, începând de azi am să public, în serial, expoziția în format virtual. Sper să vă placă.
Pentru primul exponat ne vom aduce aminte de eroul copilăriei noastre, și anume de Făt-Frumos, personajul creat de Nicolae Filimon.
Nicolae Filimon (1816-1865) a fost un prozator român, autor a mai multor nuvele și basme. Scena ilustrată pe timbrul de astăzi face parte din basmul Omul de flori cu barbă de mătasă sau povestea lui Făt-Frumos.
Povestea lui Făt-Frumos este un basm despre nașterea lui Făt-Frumos și aventurile prin care a trecut.
Astfel, povestea începe cu un împărat și o împărăteasă care aveau trei fete frumoase ca niște zâne. Într-o zi, pe când fetele se scăldau într-o apă, a venit o furtună și au fost răpite de zmei. Tatăl lor, împăratul, s-a îmbolnăvit de supărare și a murit.
Nu mult după acest eveniment, împărătesei i-a sărit în poală un bob de piper. L-a dat deoparte, dar bobul i-a sărit în poală din nou. Atunci, ca să scape de el, l-a înghițit. După ceva vreme, împărăteasa a dat naștere unui copil frumos și cu părul ca aurul: Făt-Frumos.
Timpul a trecut, copilul a crescut și întâmplările nefericite păreau uitate; atât de uitate, încât împărăteasa nici nu-i spusese lui Făt-Frumos că a avut trei surori. Însă el a auzit un zvon de la o bătrână și a obligat-o pe mama sa să-i povestească tot.
Din acest moment, încep peripețiile eroului: el dorește să-și găsească surorile, se luptă cu zmeii și o va întâlni pe aleasa inimii sale.
În 1965, Poșta Română punea în circulație, pe data de 21 iulie, emisiunea de mărci poștale „Fabule și basme” (LP #609) compusă din șase timbre frumos ilustrate. Graficianul Silviu Zarimba (născut la Bârlad în 1935) a surprins foarte bine, pe macheta valorii de 20 bani (CMPR #2597, Yv #2132, Mi #2419, G #3286, S #1756) momentul în care Făt-Frumos îl răpune pe zmeu. Timbrul a fost tipărit în heliogravură într-un tiraj de 500.000 exemplare pe hârtie cretată și avea dimensiunile de 40x40 mm și dantelura de 13¼. Acesta se regăsește și pe unul din cele două FDC-uri ale emisiunii.
Apoi după aceea amândoi voinicii se luară la luptă: zmeul aduse pe Făt-Frumos și îl băgă în pământ până la genunche. Făt-Frumos învârti pe zmeu și, băgându-l în pământ până la gât, îi tăie capul pe când calul lui omora pe al zmeului. Făt-Frumos scoase un bici și, plesnind de trei ori, făcu palatul zmeului o nucă, o băgă în buzunar și plecă înainte. 
În anul 2000 și Poșta Moldovei dedică un timbru acestei povești în cadrul emisiunii „Din lumea copiilor”. Marca poștală are valoarea de 1,50 lei moldovenești.



Dacă doriți să aflați toată aventura lui Făt-Frumos și cum se sfârșește povestea, vă invit să treceți pe la bibliotecă și să citiți cartea. Lectură plăcută!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate