Publicitate

21 iunie 2020

Cărți și timbre: Ursul păcălit de vulpe

Din 1880, când a fost tipărită prima dată, până astăzi, Ursul păcălit de vulpe de Ion Creangă rămâne una dintre acele povești care au intrat în conștiința populară pentru valoarea lor anecdotică.
Pornind de la imaginea vulpii care stă cu botul întins pe labe, epuizată după o noapte în care nu a reușit să găsească niciun pic de hrană, firul poveștii cooptează treptat un car tras de boi și încărcat de pește, un țăran săritor și un urs tare pofticios. Vulpea nu își trădează reputația de animal viclean, se alege cu o masă pe cinste și își umple vizuina cu provizii. Dar povestea nu ar fi completă fără farsa de neuitat pe care i-o pregătește ursului credul. 
Cei mici sunt invitați să descopere ițele încurcăturii create. Pentru ei, cartea se va transforma într-una dintre acele amintiri de neuitat ale copilăriei, odată ce o vor parcurge singuri, în timp ce învață să citească.
Povestea a fost ilustrată pentru prima dată pe o marcă poștală în anul 1982. Timbrul (CMPR #4087, Michel #RO 3908, Stamp Number #RO 3095, Yvert et Tellier #RO 3405, Stanley Gibbons RO #4738), cu valoarea nominală de 1 leu, face parte din frumoasa emisiune „Basme românești” (LP #1066) machetată de către Florin Ivănuș. Cele 1.500.000 de exemplare au fost tipărite la tipar adânc (tifdruc), în șase culori, pe hârtie cromo, dantelate, la dimensiuni de format 33 x 48 mm, în coli a câte 25 bucăți.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate