Publicitate

22 aprilie 2023

Comorile din Notre Dame

Catedrala Notre-Dame de Paris este o importantă catedrală romano-catolică din Paris, Franța, care a fost construită în perioada gotică între anii 1163 și 1345. Încă de la începutul secolului al XII-lea, s-a menționat sunetul clopotelor care preceda slujbele, iar această sonerie a fost îmbunătățită de-a lungul timpului. Cel mai important clopot, bourdonul Emmanuel, a fost topit în 1681 și instalat în turnul sud în 1683, fiind cel mai mare clopot din Franța până în 1891 și rămânând unul dintre cele mai frumoase vase sonore din Europa și în prezent.
Clopotele catedralei Notre-Dame au fost distruse în timpul Revoluției Franceze, cu excepția clopotului Emmanuel, care a fost salvat și plasat înapoi în turnul său în 1802. În prezent, clopotele catedralei includ opt clopote noi, inaugurate în 2013 pentru a recăpăta peisajul sonor al secolului al XVIII-lea. Catedrala a fost restaurată și renovată de mai multe ori de-a lungul secolelor, iar cea mai recentă renovare majoră a început în 2019.
În aprilie 2019, catedrala a suferit un incendiu devastator care a distrus acoperișul și a provocat daune semnificative structurii. Cu toate acestea, catedrala Notre-Dame de Paris rămâne un important simbol cultural și religios pentru Franța și întreaga lume.
Faimoasă pentru arhitectura sa impresionantă, inclusiv cele două turnuri masive, rozeta spectaculoasă și fațada detaliată, și pentru interiorul său impresionant, catedrala este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Paris și un important centru religios pentru comunitatea catolică din Franța și din întreaga lume.
Pe 15 aprilie 2023, La Poste a pus în circulație o coliță ilustrată cu clopotul de la Notre Dame, creată și gravată de Sarah Bougault, în cadrul seriei de emisiuni intitulate „Comorile Notre Dame”. Colița are dimensiunea de 105 x 71,5 mm, iar timbrul ei are dimensiunea de 40,85 x 52 mm și valoarea nominală de 1,80 euro. Au fost produse 550.000 de exemplare ale coliței. (Sursa: Phil-Ouest)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate