Publicitate

16 aprilie 2023

Arhitectul autonomiei

Carl Björkman s-a născut acum 150 de ani în Turku. În dimineața zilei de 15 februarie 2023, Insulele Aland au comemorat acest eveniment prin lansarea unui timbru poștal în valoare de 4 euro, creat de Johanna Finne. Björkman este considerat unul dintre liderii importanți care au susținut reunificarea arhipelagului cu Suedia, iar titlul de „arhitect al autonomiei” i se potrivește de minune.
El a urmat studii de drept la Helsinki și s-a stabilit în zona insulei Föglö în 1903, când a fost numit șeful poliției de acolo. Activitatea sa politică a început în 1905, când a devenit vicepreședinte al comitetului local în timpul grevei generale finlandeze. Björkman s-a făcut repede remarcat ca un lider important, alături de Julius Sundblom.
El a organizat petiții pentru reunificarea cu Suedia și a convins monarhul să trimită trupe de salvare în timpul Războiului Civil Finlandez. În 1922, după ce Societatea Națiunilor a adoptat decizia privind autonomia, Björkman a fost ales în primul parlament local și numit prim-ministru, având sarcina de a stabili procedurile administrative și legislative. Björkman a fost reales de două ori, dar în 1938 a demisionat după un vot de neîncredere din cauza unor opțiuni diferite referitoare la protecția și apărarea neutralității. El a murit pe 5 septembrie 1948.
Timbrul poștal comemorativ are dimensiunile de 26 x 25,97 mm și este autoadeziv. Prezintă o ștanțare de 13 unități și a fost tipărit într-un tiraj de 45.000 de exemplare, paginate în 2.250 blocuri de câte 40 de mărci poștale. Emisiunea a fost însoțită și de un FDC.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate