Publicitate

28 aprilie 2023

140 de ani de la publicarea poeziei „Luceafărul”

Plic aniversar realizat de A.F. Botoșani.

„Luceafărul” este una dintre cele mai cunoscute poezii ale lui Mihai Eminescu, fiind considerată de mulți drept cea mai mare capodoperă a poeziei românești. Publicată pentru prima dată în anul 1883, în revista Convorbiri literare, această poezie a adus o schimbare importantă în literatura română, atât prin stilul său unic și temele abordate, cât și prin modul în care a influențat poezia românească ulterioară.

Obliterare specială realizată la Chișinău.
Una dintre caracteristicile distinctive ale „Luceafărului” este modul în care Eminescu a combinat mitologia și filozofia în această poezie. În centrul poveștii se află un luceafăr care se îndrăgostește de o fată pământeană și care se transformă într-un om pentru a putea fi împreună cu ea. Această temă de dragoste imposibilă este întâlnită în multe opere literare, dar ceea ce face „Luceafărul” unic este modul în care Eminescu a integrat elemente de filozofie și de mitologie, creând o poezie de o complexitate uimitoare.
Plic cu obliterarea specială de la Chișinău.
În plus, „Luceafărul” a avut un impact puternic asupra literaturii românești de la vremea sa. În primul rând, poezia a fost percepută ca o schimbare radicală în stilul și temele abordate de poeții români de până atunci. În loc să se concentreze pe subiecte ușoare sau romantice, Eminescu a abordat subiecte mai profunde și mai complexe, precum existența, iubirea și moartea. În al doilea rând, „Luceafărul” a servit ca sursă de inspirație pentru mulți poeți români ulteriori, care au fost influențați de stilul unic al lui Eminescu.
Carte poștală cu obliterarea specială
realiză în 2008 la Turda,
cu prilejul aniversării a
125 de ani de la publicarea poeziei.

Publicarea poeziei „Luceafărul” a fost o ocazie importantă pentru Eminescu de a-și consolida reputația ca unul dintre cei mai mari poeți români. Deși poezia nu a fost primită inițial cu entuziasm de toată lumea, ea a devenit din ce în ce mai populară de-a lungul timpului, iar acum este considerată una dintre cele mai importante opere ale literaturii române.
În concluzie, „Luceafărul” de Mihai Eminescu este o poezie de o importanță majoră în literatura română. Stilul unic, temele abordate și impactul asupra literaturii românești ulterioare fac din „Luceafărul” o operă literară deosebită și neînlocuibilă.
Minicoala de 7 timbre emisă de Poșta Moldovei în 2013,
la momentul aniversării a 130 de ani de la publicarea poemului.

Cu ocazia aniversării a 140 de ani de la publicarea poeziei „Luceafărul”, Asociația Filateliștilor din județul Botoșani a creat un plic aniversar impresionant și o ștampilă poștală specială omologată de Federația Filatelică Română cu numărul 2528 (mulțumim lui Samuel Pascariu pentru exemplarul trimis). Aceasta a fost aplicată la Oficiul Poștal nr. 1 din Botoșani pe data de 20 aprilie 2023. În aceeași dată, la Chișinău, a fost aplicată o altă ștampilă poștală specială, proiectată de către Eugeniu Verebeceanu pentru Poșta Moldovei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate