Publicitate

27 aprilie 2023

Cărți și timbre: Ocolul Pământului în 80 de zile

„Ocolul Pământului în 80 de zile este un roman scris de Jules Verne în anul 1873. Cartea prezintă aventurile excentricului englez Phileas Fogg și ale servitorului său, Passepartout, care încearcă să facă ocolul Pământului într-un timp record de 80 de zile.
Romanul începe în Londra, unde Phileas Fogg, un gentleman bogat și rece, pariază cu membrii clubului său că poate face ocolul Pământului în 80 de zile. Însoțit de Passepartout, un servitor pe care tocmai l-a angajat, Fogg începe călătoria sa, călătorind prin Franța, Egipt, India, China și Statele Unite.
În timpul călătoriei lor, cei doi se confruntă cu o serie de obstacole și aventuri, inclusiv un atac al bandiților în India, o furtună în largul coastei japoneze și o călătorie periculoasă prin preeriele americane. Între timp, detectivul Fix, care îl consideră pe Fogg un hoț de bani care tocmai a furat o sumă mare, îl urmărește pe Phileas Fogg și încearcă să-l aresteze.
Cu toate acestea, Fogg și Passepartout reușesc să ajungă înapoi la Londra la timp pentru a câștiga pariu lor, dovedind astfel că oamenii pot călători în jurul lumii în mai puțin de 80 de zile. Romanul este considerat un clasic al literaturii de aventură și a fost adaptat în numeroase filme, seriale TV și piese de teatru.
Cu prilejul aniversării a 150 de ani de la prima publicare a romanului, administrația poștală din Alderney i-a dedicat o frumoasă emisiune de mărci poștale. Seria a fost pusă în circulație pe data de 15 februarie 2023 și este compusă din 6 timbre (35 x 40 mm) și o coliță dantelată machetate de Keith Robinson. Emisiunea este însoțită și de 2 FDC-uri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate