Publicitate

11 aprilie 2023

Colaborarea loială a puterilor în stat

Constituția României reglementează organizarea și funcționarea Parlamentului, Guvernului și instanțelor judecătorești.
Parlamentul este format din două camere: Camera Deputaților și Senatul. Membrii ambelor camere sunt aleși prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat. Parlamentul are dreptul să adopte legi, să controleze activitatea Guvernului și să supravegheze respectarea Constituției.
Guvernul este condus de Prim-ministru și este responsabil în fața Parlamentului. Guvernul are dreptul să emită ordonanțe și să adopte hotărâri. Totodată, Guvernul este responsabil pentru politicile publice, implementarea programului legislativ și administrarea țării.
Instanțele judecătorești sunt independente și asigură protecția drepturilor și libertăților cetățenești, precum și aplicarea legii. În România există instanțe judecătorești de tipul judecătoriilor, tribunalelor, curților de apel și Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Constituția României garantează separația puterilor în stat și respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, inclusiv dreptul la un proces echitabil și la un apărător.
Pe data de 11 aprilie 2023, Romfilatelia a lansat o nouă emisiune de mărci poștale intitulată „Constituția României. Colaborarea loială a puterilor în stat” (LP #2143), cu scopul de a sublinia importanța celor trei instituții ale statului: Parlamentul, Guvernul și instanțele judecătorești. Emisiunea este compusă din trei timbre (48 x 33 mm), trei minicoli de cinci timbre, o vinietă  și manșetă ilustrată (116 x 161 mm) și un plic prima zi (161 de exemplare).
Pe prima dintre cele două mărci poștale cu valoarea nominală de 2,90 lei este ilustrată Sala de Plen a Senatului României, iar pe cea de a doua este redată arhitectura edificiului Palatului Justiției. Pe marca poștală cu valoarea nominală de 11 lei este ilustrată arhitectura fațadei principale a Palatului Victoria, sediul Guvernului României. Emisiunea a fost tipărită într-un tiraj de 307.043 de timbre, fiind machetate de către Mihail Vămășescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate