Publicitate

05 aprilie 2023

Gențiana de mlaștină - o plantă protejată în Europa și subiectul unor emisiuni filatelice

Gențiana de mlaștină, cunoscută și sub numele științific Gentiana pneumonanthe, este o plantă erbacee perenă care aparține familiei Gentianaceae. Ea crește în principal în zonele de mlaștină și turbării, în regiunile umede și sărăturate din Europa și Asia.
Această plantă poate atinge o înălțime de până la 60 cm și are flori mari, în formă de clopot, de culoare albastru-violet intens, care apar în timpul verii, în lunile iunie și iulie. Frunzele sunt opuse și ovale, iar tulpina este cărnoasă și verticală.

Gențiana de mlaștină este o plantă importantă din punct de vedere ecologic, fiind o sursă importantă de hrană pentru diferite insecte, precum fluturii și albinele. Totuși, această plantă este amenințată de distrugerea habitatului său natural, precum și de încălzirea globală și poluarea mediului.
Datorită frumuseții și rarității sale, această plantă a devenit subiectul unor emisiuni filatelice.
În anul 1964, poșta din Cehoslovacia a emis un set de șase timbre care ilustrează plante rare din Europa, inclusiv Gențiana de mlaștină. Pe unul dintre timbre, poate fi văzută o imagine detaliată a unei flori de Gențiană de mlaștină.
În 1972, poșta din Bulgaria a emis o serie de șapte timbre, ilustrând plante rare și endemice din Bulgaria. Pe timbrul cu valoarea nominală de 2 stotinci se află Gențiana de mlaștină, iar designul prezintă o ilustrație a plantei, precum și denumirea sa comună și științifică.
Și în primăvara acestui an, poșta din Slovenia a emis o serie de timbre dedicată mai multor specii de gențiane care cresc în arealul acestei țări. Timbrul cu gențiana de mlaștină îl puteți admira în deschiderea acestui articol. Cu o parte din celelalte timbre ale acestei serii vă veți întâlni în postările viitoare de pe blogul nostru.
Și Belgia a emis în 1974 un timbru ilustrând Gențiana de mlaștină în cadrul unei serii dedicate florei și faunei, compusă din patru valori nominale.
Aceste emisiuni filatelice ilustrează importanța Gențianei de mlaștină în cultura și patrimoniul natural al Europei și Asiei. De asemenea, ele reprezintă un mod interesant de a descoperi și de a învăța mai multe despre această plantă rară și valoroasă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate