Publicitate

23 aprilie 2023

O viață plină de sens

Unul dintre cei mai faimoși autori ai secolului 20 a fost Stefan Zweig, un scriitor austriac-evreu. S-a născut în Viena în 1881 și a provenit dintr-o familie de evrei înstăriți. În loc să urmeze tradiția de a-și câștiga existența printr-o profesie, Ștefan a ales să se dedice scrisului și este autorului a numeroase poezii, nuvele, biografii istorice, romane și eseuri. Lucrările sale au fost vândute în multe limbi cu mare succes în întreaga Europă.
Cea mai cunoscută lucrare a sa este „Lumea de ieri”, care explorează creșterea populismului german și mandatul lung al primarului antisemit al Vienei, Karl Lueger. Zweig a experimentat personal aceste evoluții și a înțeles că această politică veninoasă a deschis calea pentru ascensiunea naziștilor. El a anticipat că xenofobia și antisemitismul vor fi exploatate mai târziu de Adolf Hitler și partidul său.
În 1933, odată cu ascensiunea naziștilor la putere în Germania, Zweig a început să fie exclus din lumea vorbitoare de germană. În cele din urmă, în 1938, a trebuit să părăsească Austria după anexarea acesteia de către Germania nazistă și s-a mutat în Anglia. Mai târziu, a călătorit în Statele Unite și în America de Sud. În cele din urmă, în 1941, s-a stabilit în Brazilia cu a doua sa soție, Lotte.
Zweig a sperat că Brazilia va fi o oază de speranță și că valorile sale vor fi apreciate acolo, inclusiv unitatea rasei umane, pacea, fraternitatea și egalitatea între diferite rase. Cu toate acestea, războiul s-a răspândit în întreaga lume, inclusiv în America de Sud, și Zweig a simțit că lumea europeană pe care o cunoștea se prăbușește în jurul său. Pe 22 februarie 1942, Zweig și soția sa Lotte s-au sinucis luând o doză letală de pastile. Înainte de a pleca, Stefan a lăsat o scrisoare care conținea ultimul său rămas bun de la lume, care este și acum păstrată în arhivele Bibliotecii Naționale a Israelului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate