Publicitate

09 aprilie 2023

Casa Indiei de Est - un loc plin de istorie și cultură al Suediei

East India House este situată la adresa Norra Hamngatan 12, în districtul Nordstaden din Göteborg. A fost construită în 1747–1762 de către Compania Suedeză a Indiilor de Est și a fost declarată clădire protejată pe 24 octombrie 1968.

După ce, în 1746, privilegiile Companiei Indiilor de Est și-au reînnoit pentru 20 de ani, Consiliul executiv a decis să achiziționeze toate parcelele incendiate din blocul dintre Smedjegatan și Tyggårdsgatan, care au fost libere după marele incendiu survenit în acel an. În același timp, inginerul orașului Bengt Wilhelm Carlberg a fost însărcinat să vină cu propuneri pentru o clădire combinată de birouri și depozite pentru companie. Dimensiunile exterioare ale blocului ars au fost de aproximativ 70 pe 55 de metri pătrați.
Carlberg a trebuit să-și trimită desenele spre aprobare de către baronul, superintendentul și arhitectul Carl Hårleman din Stockholm, ceea ce a influențat puternic designul final și se consideră că ambele și-au pus amprenta asupra casei. În 1752 a fost finalizată aripa de est orientată spre Tyggårdsgatan, în iunie 1755 se menționează „zidul de fundație nou ridicat al marelui Corps de logis – clădirea dinspre port”, iar în jurul anului 1760 clădirea principală a fost finalizată după ce a fost avariată de incendiul de la 1758. Cu aripa de vest finalizată în 1762, întreaga clădire a fost terminată, conform unei inscripții găsite anterior pe unul dintre stâlpii de piatră ai subsolului. În octombrie 1766, Gustav al III-lea, în calitate de prinț moștenitor al Companiei Indiilor de Est, a vizitat sediul împreună cu viitoarea sa consoartă Sofia Magdalena.
Casa Indiei de Est este construită în mare parte din cărămidă. Se spune că au fost necesare 937.000 de cărămizi pentru corpul de locuință și 883.000 de cărămizi pentru aripa de vest.
La 29 mai 1813, Compania Indiilor de Est a fost dizolvată la adunarea generală de la Stockholm.
În 1835, Muzeul de Istorie Naturală din Gothenburg a închiriat două camere în Casa Indiei de Est. Ulterior, s-a născut ideea unui muzeu mai mare cu mai multe specializări care a dus la formarea Muzeului Göteborg, deschis pe 20 decembrie 1861. La vremea respectivă, Muzeul de Istorie Naturală ocupa jumătate din casă în timp ce nou-înființatul departament de artă și un colecția istorică a ocupat alte părți.
Cea mai mare donație către noul departament de artă a venit de la Asociația de Artă din Gothenburg, care în acest moment era găzduită și în incintă și a fost, de asemenea, unul dintre inițiatorii formării Școlii de desen al Muzeului Göteborg, începându-și activitățile în clădire în 1865. În același an, Gustaf Henrik Brusewitz a preluat funcția de prim curator responsabil de etnografie în calitate de șef al departamentului istorico-etnografic al muzeului, inclusiv al colecțiilor arheologice. Colecțiile departamentului au fost apoi găzduite în cinci dulapuri. O nouă aripă cu vedere la Köpmansgatan, așa-numita aripă Wilson plătită de angrosistul John West Wilson, a fost proiectată de arhitectul Hans Hedlund, construită în 1890 și inaugurată la 15 mai a aceluiași an. O mare lucrare de reconstrucție a fost efectuată și în anii 1894-1896. În ciuda acestui fapt, încă de la mijlocul anilor 1890, incinta a fost considerată insuficientă pentru diferitele activități, iar în februarie 1914 conducătorii orașului au fost curtați cu privire la necesitatea unor noi locații. Atât societatea de artă, cât și școala de artă se mutaseră în noul construit Valandhuset încă din 1886. Odată cu Expoziția jubiliară din 1923, în oraș au fost construite câteva clădiri noi muzeale, motiv pentru care Muzeul de Istorie Naturală din Gothenburg a putut să se mute în noul sediu din Slottsskogen în 1923 și Departamentul de Artă al Muzeului Göteborg în noul muzeu de artă de la Götaplatsen în 1925. Au rămas în Casa Indiei de Est colecțiile arheologice, istorice și etnografice.
În 1993, în clădire a fost deschis actualul Muzeu Orășenesc Göteborg, printr-o fuziune a Muzeului de Arheologie Göteborg, Muzeul de Istorie Göteborg, Muzeul Industriei Göteborg, Colecțiile de istorie școlară din Göteborg și ceva mai târziu Muzeul de Istorie a Teatrului Göteborg, în timp ce Muzeul Etnografic Göteborg s-a mutat la sediul din Gårda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate