Publicitate

08 decembrie 2022

Tema mărcilor poștale Europa 2023

La jumătatea lunii octombrie s-a stabilit tematica emisiunilor EUROPA pentru anul 2023. Chiar dacă tema avută în vedere inițial, fauna și flora subacvatică, a fost amânată până în 2024 la cererea Ucrainei, ea a fost înlocuită cu una foarte actuală: „Pacea – Cea mai înaltă valoare a umanității”. Mai mult, s-a decis ca imaginea utilizată să fie unică pentru timbrele tuturor țărilor participante.
Schița simbolică se datorează Lindei Bos și Runei Egilsdottir. „Lumea – se arată în decizia juriului – are nevoie de un nou simbol al păcii, care să unească toate națiunile. Diferențele culturale sunt un obstacol... Dacă omenirea ar putea respecta diferențele reciproce, înțelegându-le sensul și răspunzând la ele cu considerație, lumea ar fi un loc mai bun pentru toată lumea”. Modelul ilustrează o metaforă pentru o societate cooperativă integrată pașnic, în care oamenii își îmbrățișează cultura reciproc. A fost inspirat de simbolul celtic al nodului iubirii, cu inimi împletite. Paleta de culori evocă globalitatea țărilor. Mâinile cu degetele înfășurate asociază un mesaj suplimentar, cel al respectului reciproc.
Și deja sunt o serie de administrații poștale care s-au hotărât asupra detaliilor și a datelor de lansare. Una dintre acestea este Finlanda care și-a propus ca dată de lansare ziua de 9 mai, „Ziua Europei”. Marca poștală va avea valoarea nominală de 2,10 €, tariful aflat în vigoare pentru transmiterea unei corespondențe interne simple. Tot pe 9 mai vor pune în circulație emisiunea și Cehia, Insulele Faroe, Liechtenstein, Lituania, Norvegia, Olanda și Slovacia (câte un timbru), iar Insulele Åland împreună cu Bosnia și Herzegovina (poșta Croată) au pregătit două mărci poștale. Pe data de 26 mai Slovenia va pune în circulație două timbre. În luna aprilie, pe data de 27 Suedia va pregăti o marcă poștală. Tot în aceeași lună, însă nu se știe încă exact data, Polonia își va pune în circulație marca poștală, iar Belgia a stabilit lansarea pe data de 12 iunie 2023. Belarus și Letonia vor pregăti câte două mărci poștale, iar Franța și Germania câte una. Data punerii în circulație nu a fost încă stabilită. (Sursa: EuropaStamps)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate