Publicitate

21 decembrie 2022

Arta sacră a Crăciunului

Două modele impresionante de mărci poștale atrag atenția asupra bogăției culturale și istorice a artei sacre din Elveția. Acestea înfățișează secțiuni selectate ale ferestrelor (vitraliilor) bisericii de la Catedrala din Berna și Abația Königsfelden.
Designul timbrului de 110 cenți înfățișează o naștere din fereastra „tinereței lui Hristos” de la mănăstirea Königsfeld. Clădirile mănăstirii de lângă Windisch au fost construite după uciderea regelui Albrecht I ca loc de amintire pentru familia Habsburgilor. Vitraliul din fereastra absidei corului de nord, cu înfățișarea nașterii lui Hristos, a fost creat cu puțin timp înainte de sfințire din 1330 și reprezintă cel mai înalt nivel de măiestrie din epocă.
Timbrul de 230 de cenți prezintă un design de înger de la fereastra „Moara gazdei” din Catedrala din Berna. Aceasta este una dintre ferestrele corului din biserică, care a fost construită începând cu 1425. Fereastra s-a păstrat practic în starea inițială. Iconografia ferestrei este considerată complexă. Situată într-o parte a bisericii deschisă anterior doar clerului, a fost concepută pentru a atrage un public educat. A fost realizată de un maestru necunoscut între 1448 și 1453.
Emisiunea a fost pusă în circulație pe data de 10 noiembrie 2022 în minicoli de câte 10 timbre (2 rânduri a câte 5 coloane) și a fost însoțită de un set de felicitări și două maxime.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate