Publicitate

13 decembrie 2022

Fecioara și copilul

Pentru a intra și mai mult în atmosfera sărbătorilor de iarnă, încep astăzi o serie de postări legate de emisiunile filatelice emise cu prilejul Crăciunului și a Anului Nou care urmează.
Reprezentând legătura duioasă dintre o mamă și copilul ei, interpretările Fecioarei Maria cu copilul Cristos iau nenumărate forme în arta creștină a Renașterii italiene. Marca poștală realizată de Statele Unite ale Americii pentru Crăciunul din 2022 prezintă „Fecioara și copilul”, o pictură în ulei pe lemn din prima jumătate a secolului al XVI-lea, realizată de un artist florentin neidentificat.
Istoricii de artă au speculat mult timp despre identitatea acestui artist și uneori au asociat această pictură și picturile înrudite cu numele diferitelor figuri din secolul al XVI-lea. Oamenii de știință atribuie acum acest „Fecioara și Copilul” unui artist florentin care este cunoscut încă de la sfârșitul anilor 1960 ca maestru al Plângerii Scandicci. Numele se bazează pe asemănări de stil evidente într-o pictură numită „Plângerea lui Hristos mort” realizată pentru o biserică din orașul Scandicci, lângă Florența.
Artiștii Renașterii italieni au fost adesea inspirați să imite compozițiile contemporanilor lor. Cercetătorii cred că acest artist a bazat ipostazele Fecioarei Maria și ale copilului Hristos din acest tablou pe cele două figuri centrale din „Madona din Baldacchino”, un altar neterminat realizat de pictorul Rafael pentru o biserică din Florența între 1506 și 1508.
Pictura „Virgin and Child” se află în Colecția Robert Dawson Evans de la Muzeul de Arte Frumoase din Boston. Directorul artistic Greg Breeding a realizat macheta emisiunii.
Timbrul „Fecioara și Copilul” are dimensiunile de 23.25 x 30.25 mm și este vândută în broșuri de 20 exemplare auto-adezive încă din data de 22 octombrie 2022. Tirajul a fost de 70.000.000 exemplare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate