Publicitate

10 decembrie 2022

150 de ani de la inaugurarea liniei de cale ferată Halmeu - Sighetu Marmației

Linia de cate ferată Halmeu – Bustino - Câmpulung la Tisa – Sighetu Marmației, în lungime de 92 de km, a fost inaugurată pe data de 3 decembrie 1872. Ea făcea parte din linia principală Debrecen – Valea lui Mihai – Carei – Satu Mare – Halmeu – Sighetu Marmației în lungime totală de 220 km și a fost construită, doar în doi ani, între 1871 – 1872. Toate acestea ținând cont de realitățile istorice și de configurația granițelor țării de acum 150 de ani.
Până la acea dată orașul Sighetu Marmației, centrul politic și cultural al Maramureșului, nu avea legături cu restul țării decât pe șosea peste munții Gutin spre Baia Mare și peste Huta spre Satu Mare.
Ținutul din jurul Sighetului era bogat în sare în zona Slatina, Șugatag și Coștuui, precum și în nesfârșitele păduri de brad și fag. Ambele bogații erau mult căutate la Budapesta și Viena. Trebuie amintită și importanța strategică pentru apropierea  Austro–Ungariei de granițele de atunci ale Rusiei. Aceste realități au dus la construcția într-un ritm susținut a acestei linii de cale ferată.            
La aniversarea a unui secol și jumătate de la inaungurarea acestei linii, prin munca neobosită a filatelistului feroviar ing. Lőrincz Tiberiu, au fost realizate un carton filatelic, trei plicuri ocazionale și ștampilă aniversară care a fost aplicată luni, 5 decembrie 2022 (deoarece ziua de 3 a căzut într-o zi de sâmbătă), la Sighetu Marmației.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate