Publicitate

20 mai 2020

Întreguri poștale - plicuri: A XI-a bienală de filatelie polară (II)

Federația Filatelică Română, Gruparea de filatelie polară, a organizat în perioada 8-15 iunie 1996 la Alba Iulia cea de a XI-a bienală de filatelie polară. Acesta este genericul a nouă plicuri (cod 062-070/96) prin care organizatorii expoziției au dorit să ilustreze frumusețea și ineditul pasiunii lor, apropiindu-ne de o lume îndepărtată, pe care, altfel, nu am cunoaște-o, sau am cunoaște-o mai puțin.
Cel de-al doilea întreg poștal din serie (cod 063/96)  este dedicată uneia dintre cele mai mari foci din Oceanul Înghețat - foca-cu-creastă (Cystophora cristata). Ea poate fi recunoscută ușor după sacul cutanat care se întinde de la vârful nasului peste bot acoperind o bună parte a părții superioare a capului  și putind fi voluntar umplut sau golit de aer. Acest sac apare la mascul abia la vârsta de 3 ani. Foca-cu-creastă poate fi întâlnită cel mai frecvent în apropiere de Newfoundland, dar și pe coastele engleze sau franceze.
Marca fixă a plicului, cu valoarea nominală de 150 lei, reproduce imaginea capului cu sacul de aer.

Câteva obliterări speciale:

În ziua de  8 iunie 1996, la Alba Iulia, a avut loc vernisajul expoziției interjudețene „A XI-a Bienală de filatelie polară”. În incinta exoziției, Poșta din Alba Iulia a deschis un oficiu poștal temporar unde au fost utilizate ștampilele expoziției. În concordanță cu întregul poștal realizat de Rompresfilatelia a fost și ștampila ocazională prezentată alăturat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate