Publicitate

05 mai 2020

495 de ani de la moartea lui Friedrich al III-lea, Elector de Saxonia

Friedrich al III-lea (n. 17 ianuarie 1463, Castle Hartenfels, Germania – d. 5 mai 1525, Annaburg, Germania), cunoscut drept Frederic cel Înțelept (germană Friedrich der Weise), a fost principe elector de Saxonia din 1486 până la moartea sa. Friedrich a fost fiul lui Ernst, Elector de Saxonia și a soției acestuia, Elisabeta de Bavaria, fiica lui Albert al III-lea, Duce de Bavaria. Este faimos pentru că a fost cel mai puternic susținător timpuriu al lui Martin Luther, al luteranismului și al reformei protestante.
Născut la Torgau, el și-a succedat tatăl ca principe elector în 1486. În 1502 a fondat Universitatea din Wittenberg, unde au învățat Martin Luther și Philipp Melanchthon.
Frederic s-a numărat între principii care au susținut nevoia de reformă în fața împăratului Maximilian I, iar în 1500 a devenit președinte al consiliului nou format de regență (Reichsregiment).
Frederic a murit celibatar la un castel de vânătoare în apropiere de Annaburg (la 30 km sud de Wittenberg), în 1525 și a fost înmormântat la Schlosskirche din Wittenberg. A fost succedat ca principe elector de Saxonia de fratele său, Ducele Johann cel Dârz. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate