Publicitate

09 mai 2020

170 de ani de la moartea fizicianului și chimistului francez Joseph Louis Gay-Lussac

Joseph Louis Gay-Lussac (n. 6 decembrie 1778, Saint-Léonard-de-Noblat – d. 9 mai 1850, Paris) a fost un chimist și fizician francez, cunoscut pentru cercetările sale asupra proprietăților gazelor.
În 1794, la vârsta de 16 ani, Joseph Louis Gay Lussac este trimis de tatăl lui să studieze într-o școală cu internat din Paris. Este cazat în casa domnului Savouret, după aceea în pensiunea domnului Sencier, în Nanterre, iar apoi în Passy. În 27 decembrie 1797 intră la École polytechnique (Școala politehnică). În 1799, în Passy, Gay-Lussac este avansat colonel și dă meditații de matematică pentru a câștiga un venit suplimentar, în afară de solda pe care o primea. După trei ani de la intrarea în școală, iese cu calificarea inginer de poduri și drumuri.
Gay-Lussac a fost membru a numeroase societăți savante din străinătate: Academia regală din Prusia, Royal Society din Londra, Academia Imperială din Rusia și Academiile din Edinburgh, Torino și Stockholm. A obținut, de asemenea, numeroase decorații: Mare Ofițer al Legiunii de Onoare, Comandor de Merit al Prusiei și Cavaler al Ordinului Steaua Polară din Suedia.
Joseph Louis Gay-Lussac este înmormântat în Cimitirul Père-Lachaise din Paris.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate