Publicitate

24 decembrie 2023

Retrospectiva poștalo-filatelică a anului 2023

Ca în fiecare an, în această perioadă, este vremea bilanțului. 2023 este un an care, din punct de vedere poștal, ne-a oferit două majorări de tarife: prima la 1 ianuarie, iar cea de a doua la 1 septembrie. Începând cu acest an a devenit tot mai costisitoare trimiterea unei vederi, mai ales în străinătate, numărul expedițiilor în această categorie scăzând vertiginos.
În ceea ce privește deservirea cu timbre a oficiilor poștale, lucrurile au stat de multe ori la limita supraviețuirii. Mai ales în perioadele imediat de după intrarea în vigoare a noilor tare, la multe ghișee din provincie nu să găseau mărci poștale cu nominalele necesare francării corespondenței, iar obținerea tarifului necesar prin combinarea timbrelor existente a fost un adevărat test de rezistență și aritmetică. Personal am fost nevoit să aplic pe câte o vedere chiar și câte cinci-șase timbre pentru a obține tariful necesar expedierii unei corespondențe externe prioritare cu greutatea sub 50 de grame.
Chiar și la această oră mai există oficii poștale din țară care nu au primit măcar un exemplar din toate valorile nominale emise în decursul acestui an.
Cele 48 de emisiuni puse în circulație (cu una în plus față de anul trecut) au însumat 26 de valori nominale (cu opt mai multe ca în anul anterior) reprezentând 144 de modele de timbre (cu 14 mai puțin față de anul trecut) și 17 colițe (cu șase mai multe față de anul trecut), din care doar una nedantelată. Timbrele din acest an au fost machetate de către (în ordinea punerii în circulație): George Ursachi (20 de emisiuni), Mihail Vămășescu (19), David Dovlatyan (1), Mihai Criste (2), Linda Bos (1), Runa Egilsdottir (1), Victor Telibașa (1), Alec Bartos (1), Răzvan Popescu (3), Ion Chirescu (1) și Ady Ciobanu (1).
Cele 2.719.050 de timbre achiziționate de Regia Autonomă Poșta Română (cu 537.800 mai multe față de anul trecut) au fost împărțite în 161 de valori nominale (cu patru mai multe față de anul precedent) diferite. Cele mai multe timbre achiziționate de Poșta Română în acest an au fost cele cu nominalul de 2,90 lei (12.208.00 mărci poștale) provenite din 16 emisiuni. Să nu uităm că timp de opt luni acesta era tariful perceput pentru expedierea unei corespondențe interne neprioritare. Cea mai emisă marcă a fost însă cea cu nominalul de 11 lei (17 emisiuni) necesară francării corespondenței externe prioritare și a taxei de recomandare externă. Poșta a achiziționat 78.600 de mărci poștale din această valoare nominală.
Ca forme de paginare, în uzul poștei timbrele au ajuns sub formă de: coală de 20 de timbre + 10 viniete + gutter ilustrat (1 emisiune), coală de 20 de timbre cu gutter (2), coală de 27 de timbre + 1 vinietă + 14 tabsuri + tête-bêche (1), coală de 28 de timbre (4), coală de 28 de timbre cu tête-bêche (1), coală de 28 de timbre cu tête-bêche (1), coală de 32 de timbre (26), 16 serii paginate în coală de 32 de timbre (1), coală de 32 de timbre + 4 viniete + tête-bêche (1), coală de 32 de timbre + 8 viniete (4), coală de 32 de timbre cu tête-bêche (4) și coală de 80 de timbre + 1 vinietă (2).
În cele din urmă, raportându-ne după numărul de valori din care era compusă câte o serie, am avut parte de: 4 emisiuni compuse dintr-un singur timbru, 12 emisiuni a două timbre, 8 emisiuni compuse din trei mărci poștale, 19 emisiuni a 4 timbre, două emisiuni compuse din 5 timbre, o emisiune cu șase valori, una cu șapte și una, cea de uzuale, care avea 10 valori nominale diferite.
În anul care vine, chiar dacă se anunță cu majorări ale serviciilor poștale încă din prima zi, ne dorim să avem parte de emisiuni ale căror nominale să reflecte, în mod uzual, tarifele pentru serviciile de corespondență aflate în prima treaptă de greutate, iar toate timbrele să fie disponibile și la cel mai îndepărtat oficiu poștal din țară, dacă este posibil chiar în ziua punerii lui în circulație.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate