Publicitate

03 august 2023

Impactul noilor majorări tarifare asupra corespondenței internaționale care pleacă din România

Comunitatea Postcrossing din România va resimți din nou, în mod nejustificat, impactul măsurilor luate de Poșta Română. De la data de 1 septembrie 2023, vor intra în vigoare noi majorări de tarife, ceea ce înseamnă că pentru a trimite o carte poștală în străinătate, va trebui să suportăm o cheltuială suplimentară cuprinsă între 1 leu și 1,50 lei în comparație cu situația actuală. La o privire superficială, această diferență poate părea nesemnificativă, dar când ne gândim că expedierea unei simple cărți poștale poate ajunge să coste până la 12 lei, începem să ne întrebăm dacă ne putem permite să rămânem voluntari „ambasadori” ai acestei țări.
Într-o postare anterioară, am promis că voi analiza impactul noilor tarife, care vor fi implementate din toamna aceasta, asupra corespondenței internaționale. Trebuie să avem în vedere că imprimatele (ziarele, periodicele, cărțile, cataloagele publicitare, partiturile muzicale) sunt de ceva timp încadrate doar în categoria corespondenței prioritare. Din păcate, doar câteva țări mai acceptă scrisori și cărți poștale în regim neprioritar (se pare că lista lor este în declin). Deși, în majoritatea cazurilor, timbrarea cărților poștale la ghișeul poștal atrage perceputul tarifului pentru corespondența prioritară, chiar dacă destinația ar putea fi acceptată și în alt mod. Mai mult, în zonele rurale, există o adevărată criză de timbre cu nominale adecvate.
Pentru analiza prezentă, mă voi baza pe mărcile poștale emise în acest an, începând de la emisiunea cu Plante medicinale și ajungând până la cea cu Papagali. În total, vorbim despre 29 de emisiuni, cu un total de 90 de timbre având valori nominale cuprinse între 1,40 lei și 34 lei. Prin această analiză, vom încerca să evaluăm capacitatea Poștei Române de a gestiona noile majorări tarifare.

1. corespondența cu treapta de greutate de până în 50 g
Corespondența neprioritară va suferi o majorare de 1,50 lei, crescând de la 7,50 lei la 9,00 lei, în timp ce corespondența prioritară va implica un cost suplimentar de 1 leu, trecând de la 11 lei la 12 lei. În acest an, au fost emise 5 timbre cu valoarea nominală de 9 lei și niciun timbru cu valoarea nominală de 12 lei. Cu toate acestea, pentru a franca corespondența prioritară, vor exista opțiuni de combinare, cum ar fi 9 lei (disponibile în 5 modele de timbre) + 3 lei (disponibile în 7 modele de timbre), cu condiția să le găsim în oficiile poștale.

2. corespondența cu treapta de greutate cuprinsă între 50 g și 100 g
Aici observăm o inversare a situației. Pentru corespondența neprioritară, va exista o creștere de „doar” un leu, trecând de la 9 lei la 10 lei, în timp ce pentru cea prioritară se va aplica o majorare de 1,50 lei, ajungând de la 12,50 lei la 14 lei. Nu avem în prezent timbre cu aceste valori nominale. Pentru a atinge tariful de 10 lei, putem combina două timbre de 5 lei emise (o singură valoare disponibilă în cadrul emisiunii „Clubul Sportiv Rapid București, 100 de ani”, lansată în luna iunie, cu toate că existența acestora în ghișeele poștale din țară este incertă). Cu un pic de creativitate, suma de 14 lei poate fi obținută prin combinarea timbrelor cu valoarea nominală de 11 lei (disponibile în 17 modele de timbre) și 3 lei. Avem multiple opțiuni din care putem alege în acest caz.

3. corespondența cu treapta de greutate cuprinsă între 100 g și 500 g
Majorarea pentru corespondența neprioritară se va ridica la 1,50 lei, crescând de la 16,50 lei la 18 lei, în timp ce pentru corespondența prioritară, se va înregistra o creștere de 2,50 lei, ajungând de la 19,50 lei la 22 lei. Pentru niciuna dintre aceste noi valori tarifare nu există timbre cu nominalele aferente disponibile. Pentru a franca o scrisoare în regim neprioritar, va trebui să aplicăm pe plic nu mai puțin de 6 timbre cu valoarea nominală de 3 lei fiecare, în timp ce pentru o scrisoare prioritară vor fi suficiente două timbre cu valoarea nominală de 11 lei fiecare.

4. corespondența cu treapta de greutate cuprinsă între 500 g și 1.000 g
Pentru a expedia o scrisoare cu greutatea încadrată în această categorie, va trebui să plătim un cost suplimentar de 3 lei. Tariful pentru corespondența neprioritară va suferi o creștere de la 32 de lei la 35 lei, în timp ce pentru cea prioritară, tariful va crește de la 34 lei la 37 lei. Deocamdată, nu avem disponibile timbre cu aceste valori nominale.
Tariful de 35 de lei poate fi obținut prin combinarea timbrelor cu valorile nominale de 1,40 lei (disponibile în 3 modele), 3,10 lei (disponibile în 2 modele), 11 lei și 19,50 lei (disponibile în 6 modele). Aceasta poate părea o situație complexă. Pe de altă parte, pentru a atinge suma de 37 de lei, putem combina timbrele cu valoarea nominală de 34 lei (11 modele, din care 10 sunt colițe - ceea ce va implica o provocare în a le atașa pe plicuri, în cazul fericit în care le mai găsit la ghișeul poștal) cu cele de 3 lei.

5. corespondența cu treapta de greutate cuprinsă între 1.000 g și 2.000 g
Aici situația devine cu adevărat uluitoare. Vom suporta o majorare semnificativă de 5,50 lei pentru expedierea unei scrisori neprioritare (trecând de la 58,50 lei la 64 lei) și de 6 lei pentru o scrisoare prioritară (de la 60 de lei la 66 lei). În ceea ce privește timbrele cu aceste valori nominale, momentan nu există opțiuni disponibile.
Suma de 64 de lei ar putea fi obținută prin combinarea a două timbre cu valoarea nominală de 34 de lei, în timp ce suma de 66 de lei ar putea fi atinsă prin combinarea timbrelor cu valorile nominale de 34 lei + 19,5 lei + 7,5 lei + 5 lei. Este o provocare să vedem cum oficiantul de la ghișeul poștal va putea gestiona toate aceste calcule complexe.

6. taxa de recomandare

Serviciul suplimentar recomandat, care se aplică doar la corespondența prioritară, va suferi o majorare de doar un leu, trecând de la 11 lei la 12 lei. De obicei, acest serviciu poate fi achitat prin combinarea timbrelor de 9 lei și 3 lei.

În concluzie, noile majorări tarifare anunțate de Poșta Română pentru corespondența internațională vor aduce schimbări semnificative în costurile de expediere a corespondenței. Aceste ajustări vor avea un impact asupra utilizatorilor și comunităților, cum ar fi cea a pasionaților de Postcrossing din România. Eforturile lor în promovarea țării prin intermediul poștei vor trebui să țină cont și de aceste noi costuri.
De asemenea, observăm o discrepanță între noile tarife și disponibilitatea actuală a mărcilor poștale cu valorile nominale corespunzătoare. Aceasta ridică preocupări cu privire la felul în care Poșta Română gestionează implementarea noilor tarife în contextul unei oferte limitate de mărci poștale. În unele cazuri, soluțiile de combinare a timbrelor devin complexe și necesită o abordare creativă.
Înainte de a face față acestor schimbări, va fi important să urmărim cum se va dezvolta situația și cum va răspunde Poșta Română nevoilor utilizatorilor și pasionaților de filatelie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate