Publicitate

12 decembrie 2023

Evoluția și importanță culturală a șahului în România

Șahul, unul dintre cele mai vechi și remarcabile jocuri strategice din lume, a avut o prezență semnificativă în România de-a lungul secolelor. Istoria sa în țara noastră se întinde pe o perioadă îndelungată, reflectând pasiunea și implicarea profundă a poporului român în acest joc captivant.

S-a crezut că șahul a fost introdus în țările românești în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân sau a lui Vlad Țepeș, în secolele XIV-XV. Aceste vremuri tumultuoase au fost martore la răspândirea rapidă a acestui joc în cercurile nobililor și elitelor intelectuale.
Pe măsură ce timpul a trecut, șahul a devenit mai mult decât un simplu joc de divertisment; a evoluat într-o formă de artă și a fost adoptat cu pasiune în întreaga societate românească. Șahul a căpătat o importanță aparte și a devenit o modalitate de dezvoltare a gândirii strategice și a abilităților analitice pentru cei care l-au practicat.
O dată cu trecerea anilor, șahul a devenit o parte integrantă a culturii românești, marcând realizări remarcabile și evenimente deosebite în istoria jocului.
Nume precum Octav Troianescu, Ștefan Erdely, Victor Ciocâltea, Mihai Șubă, Elisabeta Polihroniade, Florin Gheorghiu, Cristina Foișor, Dieter Nisipeanu, Constantin Lupulescu și Bogdan-Daniel Deac au fost printre cei mai distinși jucători români de șah, care au făcut contribuții semnificative la nivel internațional și au impresionat prin abilitățile lor remarcabile.
România a găzduit mai multe competiții și turnee de șah de-a lungul anilor, incluzând Campionatele Europene de Șah și Olimpiadele de Șah, unde jucătorii români au demonstrat talent și perseverență.
Prin participarea la competițiile internaționale și prin contribuțiile valoroase aduse la dezvoltarea șahului la nivel mondial, jucătorii și oficialii români au jucat un rol esențial în comunitatea globală a șahului.
Șahul continuă să fie o activitate populară în România. Cluburile de șah, școlile și organizațiile dedicate au jucat un rol crucial în promovarea acestui joc fascinant printre tineri și în susținerea dezvoltării viitoare a talentelor în acest domeniu.
De asemenea, în era digitală, platformele online de șah au oferit oportunități extraordinare pentru jucătorii români de toate vârstele să-și îmbunătățească abilitățile și să concureze la nivel global.
Viitorul șahului în țara noastră se anunță strălucitor, cu o continuă creștere a interesului pentru acest joc și cu perspectiva formării unei noi generații de jucători talentați și entuziaști.
Deoarece șahul a fost și va rămâne un element esențial al culturii și tradiției românești, Romfilatelia i-a dedicat o emisiune filatelică intitulată simplu „Șah” (LP #2445) care a fost pusă în circulație pe data de 12 decembrie 2023. Pe cele patru timbre ale seriei (48 x 33 mm), machetatorul Mihail Vămășescu a încercat să surprindă evoluția acestui joc în țara noastră care a fost marcat de realizări notabile și de contribuții semnificative, transformând acest sport de strategie într-o parte vitală a patrimoniului nostru cultural și intelectual.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 22 de lei (contravaloarea expedierii unei scrisori internaționale prioritare cu greutatea cuprinsă între 100 și 500 de grame), este prezentată o imagine a scriitorului Dumitru Țepeneag într-o postură tradițională de jucător de șah, asociată cu coperta uneia dintre cărțile sale. Ilustrațiile reproduse pe acest timbru sunt componente ale patrimoniului Muzeului Național al Literaturii Române.
În ceea ce privește timbrul cu valoarea nominală de 1,60 lei (contravaloarea taxei de recomandare pentru corespondența internă), acesta prezintă o pagină ilustrată din lucrarea intitulată „Cartea de jocuri”, publicată în anul 1283, la solicitarea regelui Castiliei, Alfonso al X-lea. Această operă conține cel mai vechi tratat european cunoscut despre șah.
Timbrul de 4,70 lei (contravaloarea unei corespondențe interne recomandate cu greutatea de până în 50 de grame) prezintă un tablou realizat de artistul Corneliu Baba, ilustrând un jucător de șah. Pictura face parte din colecția Muzeului Național de Artă al României.
Masa de șah a scriitorului Mihail Sadoveanu, reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 9 lei (contravaloarea unei corespondențe externe neprioritare cu greutatea de până în 50 de grame), este inclusă în patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române.
Emisiunea este însoțită de un FDC (181 exemplare). Din tirajul total de 31.440 timbre, Compania Națională Poșta Română a achiziționat pentru francarea corespondenței câte 3.200 de mărci poștale din fiecare valoare nominală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate