Publicitate

06 decembrie 2023

Darurile Sfântului Nicolae

Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai cunoscuți sfinți din tradiția creștină, sărbătorit în fiecare an pe data de 6 decembrie. Este recunoscut pentru faptele sale caritabile și pentru darurile pe care le oferea celor nevoiași. În cultura populară, figura sa este adesea asociată cu generozitatea și actele de bunătate, iar ziua sa este prilej de bucurie și daruri în multe părți ale lumii, în special în țările cu tradiție ortodoxă.
Darurile Sfântului Nicolae au o semnificație aparte și sunt încă o parte importantă a sărbătorii acestuia. Tradițional, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii își pregătesc ghetuțele sau pantofii în care Sfântul Nicolae va lăsa daruri sau dulciuri, în funcție de cum s-au purtat pe parcursul anului. Această tradiție este asemănată cu cea a lui Moș Crăciun, însă în cazul Sfântului Nicolae, accentul cade pe generozitatea și ajutorul acordat celor nevoiași.
Printre darurile oferite de Sfântul Nicolae se numără în mod tradițional fructe uscate, nuci, mere, dar și dulciuri precum turta dulce sau ciocolata. În unele regiuni, darurile pot varia, iar uneori se adaugă și mici jucării sau alte cadouri simbolice.
Semnificația acestor daruri nu este doar materială, ci și spirituală. Ele reprezintă generozitatea și grijile față de cei dragi, încurajând copiii să fie buni și să ofere celorlalți, să împărtășească bucuria și să cultive spiritul altruist.
Darurile oferite de Sfântul Nicolae nu se rezumă doar la lucruri materiale. Ele reprezintă, în esență, un simbol al iubirii și solidarității umane. Într-o lume în care uneori uităm să ne îngrijim unii de alții, această sărbătoare ne amintește de importanța generozității și a sprijinului acordat celor aflați în nevoie.
De-a lungul secolelor, tradiția darurilor oferite de Sfântul Nicolae a rămas vie și relevantă, păstrându-și farmecul și semnificația. Este un moment în care oamenii își amintesc să fie recunoscători pentru ceea ce au și să ofere din inimă, fără așteptări de răsplată, într-un gest de generozitate și dragoste față de aproapele lor.
Putem spune, așadar, că darurile Sfântului Nicolae sunt mult mai mult decât obiecte materiale. Ele simbolizează spiritul generos al sărbătorii și ne amintesc de importanța ajutorului și a bunătății față de cei din jurul nostru. Astfel, tradiția darurilor lui Sfântul Nicolae rămâne una dintre cele mai iubite și respectate, oferindu-ne oportunitatea de a fi mai buni și de a ne conecta la esența umană a generozității și iubirii.
Plecând de la această premisă pe data de 6 decembrie 2023 Romfilatelia, în colaborare cu Arhivele Naționale ale României, a introdus în circulație emisiunea de mărci poștale „Ziua Darurilor” (LP #2444), alcătuită din 4 timbre și 1 plic „prima zi” (181 exemplare).
Machetate de către George Ursachi, timbrele emisiunii (48 x 33) cu valorile nominale de 3,50 lei (contravaloarea expedierii unei corespondențe interne neprioritare cu greutatea cuprinsă între 100 și 500 de grame), 4,70 lei (contravaloarea expedierii unei corespondențe interne neprioritare, recomandată, cu greutatea de până în 50 de grame), 9 lei (contravaloarea expedierii unei corespondențe externe neprioritare cu greutatea de până în 50 de grame) și 14 lei contravaloarea expedierii unei corespondențe externe prioritare cu greutatea cuprinsă între 50 și 100 de grame), reproduc imagini ale unor cărți poștale ilustrate de mare interes, din anii 1913 și 1914 și redau magia sărbătorilor în Belle Epoque, când copiii îl așteptau pe Sfântul Nicolae cu emoție și candoare. Vederile reproduse aparțin colecției de cărți poștale ale Arhivelor Naționale ale României.
Din totalul de 30.184 de timbre tipărite, Compania Națională Poșta Română a achiziționat pentru francarea corespondenței câte 3.200 de mărci poștale, din fiecare valoare nominală, paginate în coli de 32 de timbre. Pentru colecționari, Romfilatelia a machetat 3.450 serii în minicoală de 5 timbre cu o vinietă și manșetă ilustrată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate