Publicitate

21 decembrie 2023

Solstițiul de iarnă

În timpul solstițiului de iarnă, când soarele este slab și înghețul și uscăciunea preiau controlul, țăranii români au conceput ceremonii pentru a ajuta Soarele și Natura să depășească această „criză temporară”.
Țăranii aveau o cunoaștere profundă a modului de a îngriji pământul. Aveau capacitatea de a se bucura de viață și de a visa la viitor. Ei erau observatori obișnuiți ai sărbătorilor pentru pământ, vitele lor, florile și recoltele și frumusețea generală a vieții.
Capra este un joc de teatru și dans românesc de Anul Nou ce datează din cele mai vechi timpuri. Pentru români, moartea și învierea Caprei reflectă moartea și renașterea vegetației.
Timbrul folosit în ilustrarea acestui material face parte din emisiunea „Obiceiuri folclorice românești de Anul Nou”, a fost machetat de Mihai Mănescu și a fost pus în circulație pe 26 decembrie 1986.
Ceremoniile tradiționale românești includ armonios atât practicile și normele sacre, cât și profane, rezultând în realizări estetice inedite, și dezvăluie un simț al umorului deosebit.
Jocul Caprei îl mai întâlnim în filatelia românească și pe timbrele cu valoarea nominală de 40 de bani (1969) și 15 lei (2016) emise cu prilejul Anului Nou.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate