Publicitate

31 decembrie 2023

150 de ani de la nașterea politicianului estonian Konstantin Konik

Konstantin Konik (31 decembrie 1873 - 3 august 1936) a fost un politician și chirurg estonian, care a servit ca membru al Comitetului de Salvare Estonian.
El s-a născut la Kullamaa, Estonia și a studiat medicina la Universitatea din Tartu, absolvind în 1898. În 1917, Konik a fost ales ca membru al Consiliului Municipal al orașului Tallinn și, în 1918, a devenit membru al Consiliului de Comisari ai Republicii Socialiste Federative Sovietice Ruse pentru Estonia. După ce Estonia a câștigat independența în 1918, Konik a fost ales în Adunarea Constituantă din Estonia, care a adoptat prima Constituție a Estoniei în 1920.
În 1933, Konik a devenit membru al Comitetului de Salvare Estonian, care a încercat să preia puterea în țară prin lovitură de stat. Acesta a eșuat și membrii comitetului, inclusiv Konik, au fost arestați și condamnați la închisoare pentru rolul lor în tentativa de lovitură de stat. Konik a murit în închisoare în 1936.
În plus față de activitatea sa politică, Konstantin Konik a fost și un chirurg renumit. El a fost profesor de chirurgie la Universitatea din Tartu și a adus contribuții semnificative în domeniul chirurgiei toracice și al cancerului de sân.
Cu prilejul aniversării a 150 de ani de la nașterea, Poșta Estonă a pus în circulație pe data de 21 februarie 2022 o marcă poștală (44,64 x 37 mm) cu valoarea nominală de 90 de eurocenți. Macheta emisiunii a fost realizată de către artistul plastic Vladimir Taiger, timbrele fiind emis în blocuri de 20 de bucăți (4 rânduri x 5 coloane). Emisiunea este completată și de un FDC.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate