Publicitate

16 decembrie 2023

Timbrele de Crăciun ale anului 2023: o imagine festivă a magiei sărbătorilor

Timbrele de Crăciun sunt o tradiție îndrăgită care aduce bucurie în inimile oamenilor în fiecare sezon de sărbători. Anul 2023 nu face excepție, aducând o serie de timbre festive care capturează spiritul Crăciunului. Aceste timbre nu sunt doar mijloace de poștă, ci și opere de artă miniaturale care ilustrează frumusețea și bucuria Crăciunului.
Tema celor două timbre de Crăciun de pe Insulele Åland, create de artistul Lasse Harkkala, este „Salutări din Insulele Păcii”. Porumbelul alb, personajul principal al acestor mărci poștale, este un emblematic simbol al păcii.
Crăciunul ne aduce momente magice și pline de miracole. În această perioadă, suntem înconjurați de personaje misterioase care ne surprind și fac gesturi pline de bunătate. Catherine Zarip, artista din Estonia care a creat timbrele de Crăciun pentru 2023, a dat viață unor personaje adorabile: bufnița, iepurele și cerbul. Aceste figuri conferă sezonului sărbătorilor de iarnă o aură de basm, umplându-l de căldură și bucurie.
Prin intermediul acestor personaje, fiecare dintre noi poate experimenta mai multă căldură și bucurie în această perioadă specială. Cu o mică surpriză sau câteva cuvinte amabile, putem contribui cu toții la răspândirea spiritului Crăciunului către cei dragi și cunoștințe, transformând această sărbătoare într-un moment special și memorabil. Dacă doriți să creați propriile surprize de Crăciun, gândiți-vă la ceva care i-ar putea bucura pe cei dragi și profitați de această ocazie pentru a le arăta cât de mult vă pasă. Poate fi ceva la fel de simplu ca o felicitare sau un cadou făcut acasă ori, de ce nu, un simplu gest de afecțiune.
Artistul belgian Geert Wille a ales să pună accentul pe simbolism în emisiunea de Crăciun de anul acesta. Cele două timbre din colecție reprezintă un ansamblu de decorațiuni de brad și o reprezentare a lui Moș Crăciun, create folosind semne de punctuație.
Noua Zeelandă aduce în atenție patru timbre deosebite prin intermediul talentatei artiste Helen Perkins, fiecare sugerând un cadou unic.
Pe timbrul de 2,00 dolari, putem vedea Steaua de Betleem și un buchet de clematis, ambalate într-un ton aurit cu accente pământești, ce evocă darul de smirnă. Împreună cu o etichetă în formă de stea, florile albe asemănătoare stelelor ale clematisului aduc în prim-plan o frumoasă reprezentare a florei locale și amintesc de stelele care au călăuzit cei Trei Magi.
Timbrul cu valoare nominală de 3,30 dolari surprinde combinația dintre floarea de pōhutukawa și eticheta în formă de brad de Crăciun, aducând în prim-plan două aspecte semnificative ale unui Crăciun tipic neozeelandez - dragostea pentru un brad de Crăciun bine împodobit și înflorirea anuală a arborilor de pōhutukawa în toată țara.
Marca poștală de 4,00 dolari îmbină simboluri de pace, cu porumbelul și frunzele de fern argintii, iar hârtia metalică auriu reprezintă darul de aur primit de Iisus la naștere.
În cele din urmă, timbrul cu valoare nominală de 4,60 dolari surprinde un înger și două fire de hebe. Acest cadou încorporează o floare de hebe mov, culoare adesea asociată cu Iisus - simbol al regalității și utilizată frecvent în perioada Adventului, cele patru săptămâni care preced sărbătorirea Crăciunului.
Pentru a transmite cele mai calde urări de iarnă în anul 2023, Magyar Posta a lansat un timbru autoadeziv, disponibil în ediții standard și speciale. Varianta standard este sub forma unor coli cu cincizeci de timbre, în timp ce ediția specială constă într-o foaie miniaturală cu cinci timbre. Timbrul ilustrează o scenă festivă într-un orășel de Crăciun imaginar, transmițând atmosfera de bucurie specifică sezonului. Designul timbrului a fost creat de artistul grafic Péter Vasvári.
Cuvântul maghiar pentru Crăciun, „karácsony,” are o origine interesantă, derivând din termenii slavi „korcun” și „korciti,” care semnifică trecere sau răsucire și se referă la solstițiul de iarnă. Solstițiul de iarnă, care are loc pe 21 decembrie, marchează momentul în care zilele devin mai lungi și nopțile mai scurte până la 21 iunie, când are loc solstițiul de vară.
Celebrarea biruinței luminii a fost o tradiție cu mult înainte de apariția creștinismului. De-a lungul timpului, Crăciunul, în sensul său modern de naștere a lui Iisus, a fost sărbătorit de-a lungul secolelor. Pe lângă aspectul său religios, Crăciunul a devenit și o sărbătoare a dragostei, unității și, cu bucuria deosebită a copiilor, a dăruirii de cadouri.
La data de 9 octombrie 2023, Portugalia a emis seria de timbre dedicată Crăciunului. Carlos Possolo și Túlio Coelho de la Colmeia design au selectat figura Sfântului Francisc de Assisi pentru cele două timbre ale colecției, în timp ce pe colița dantelată a fost reprezentată scena cu pregătirile pentru Nașterea Domnului.
Sfântul Francisc de Assisi a fost o figură sfântă a cărei viață a influențat adânc nu doar Biserica sa, ci și multe alte comunități răspândite în lume, fiind considerat astăzi un exemplu autentic de apărător al Naturii, predând deschis că toate creaturile de pe Pământ, inclusiv oamenii, ar trebui tratate ca fiind egale în fața lui Dumnezeu.
Aceasta este și unul dintre motivele pentru care în această emisiune de timbre, care comemorează creația Scenei Nașterii de acum 800 de ani de către Sfântul Francisc la Greccio, Poșta Portugaliei a ales să folosească exclusiv hârtie provenită din păduri gestionate durabil și complet reciclabilă pentru toate suporturile - timbrele imprimate, broșura descriptivă și plicurile prima zi. Un logo a fost inserat pe toate aceste suporturi (cu excepția timbrelor cu dimensiuni mult prea mici) pentru a indica această condiție de durabilitate.
An de an, de sărbători, Îngerul păcii ne reamintește că, chiar și în cele mai reci momente, căldura iubirii, a compasiunii și pacea eternă se găsesc în inimile noastre vii.
El sosește cu o lumină strălucitoare ce atinge fiecare casă și fiecare inimă. Într-o clipă, simțim o pace copleșitoare, îngrijorările se dizolvă și inimile noastre sunt pline de o compasiune proaspăt descoperită. În jurul său zboară un stol de porumbei albi, simbol al purității, speranței și binelui.
Timbrele de Crăciun emise de Insulele Feroe în acest an sunt create de tânăra artistă feroeză, Jonna Ljósá, care trăiește și lucrează acum în Danemarca. În copilărie, Jonna a crescut în preajma Oceanului Atlantic, experiență ce a condus la numeroase reflecții, experiențe și emoții în viața sa pe Insulele Feroe. Relația cu oceanul, vremea schimbătoare, natura și mediul înconjurător au definit în mare măsură limbajul său artistic.
În ultimii ani, maternitatea și copilăria au jucat, de asemenea, un rol semnificativ după ce ea însăși a devenit mamă. Explorează teme și motive din aceste lumi și din modul în care se intersectează și se completează reciproc.
Jonna folosește tehnici de medii mixte, adesea reciclând materiale, utilizând creioane pastel și vopsele ecologice.
Doi îngeri, sub forma unor ornamente pentru pomul de Crăciun, completează seria de uzuale, purtând „pe aripile lor” corespondența către cei dragi în aceste zile de sărbătoare.
Timbrele de Crăciun emise de Insula Man emană o atmosferă caldă și liniștită potrivită sărbătorilor de iarnă. Artistul machetator Rowan Corlett a reușit să surprindă frumos unele dintre cele mai iubite creaturi ale faunei locale, reprezentându-le în măreția iernii și în decorul unor repere iconice ale insulei. Fiecare timbru are o poveste aparte:
Păsările-roșii, emblemă a Crăciunului, sunt asociate istoric cu poștașii cunoscuți sub numele de „Păsările-roșii”. Pe timbrul cu valoare nominală de 80 de penny, acestea sunt prezentate lângă minunata Biserică Veche Ballaugh, un important sit istoric al insulei.
Oaia Manx Loaghtan, cu cele patru coarne distincte (uneori șase), este ilustrată pe timbrul cu valoare nominală de 1 liră, într-un mediu istoric la Cregneash, un sat cu o încărcătură bogată de cultură și istorie Manx.
Iepurele de munte și habitatul său din zonele înalte sunt surprinse pe timbrul cu valoare nominală de 1,28 lire, privind de sus Castelul Peel, construit de vikingi în secolul al XI-lea.
Timbrul cu valoare nominală de 1,51 lire sărbătorește revenirea papagalilor de mare pe Insula Man, cu ciocurile vibrante, admirând frumusețea pitorească în The Sound, cel mai sudic punct al insulei.
Pisica Manx, cu coada sa aparte lipsită de păr, este redată pe timbrul cu valoare nominală de 2,31 lire, cu Tynwald Hill în fundal, acoperit de zăpadă, simbol al istoriei auto-guvernării insulei.
În final, foca gri care încântă țărmurile Insulei Man și străbate satul costier Laxey, cunoscut pentru emblematicul Laxey Wheel, este ilustrată pe timbrul cu valoare nominală de 2,72 lire.
La sărbătorile festive, Luxemburgul a optat pentru reprezentarea unui desert tradițional transpirat, cunoscut sub numele de boxemännchen, și a unui om de zăpadă care se topește. În ciuda faptului că stilul artistului grafitist Alain Welter poate aduce un zâmbet la început, ilustrațiile de pe aceste timbre suscită ulterior o reflecție profundă asupra consecințelor schimbărilor climatice. 
Pentru colecția tradițională de final de an, Țările de Jos au colaborat de data aceasta cu ilustratoarea Linde Faas, o compatrioată care locuiește și lucrează în Norvegia.
În Olanda, această serie a fost denumită „Timbrele lunii decembrie” și prezintă sărbătorile de sfârșit de an cu o perspectivă laică. Acțiunea ilustrată pe mărcile poștale se petrece în nordul extrem, iar imaginile oferă un univers plin de farmec și magie. Paleta de culori specială a aurorei boreale și grandiozitatea peisajului creează scene de iarnă pline de atmosferă. Oamenii și animalele trăiesc împreună noi amintiri și descoperă bucuria în lucruri mărunte. Peste tot sunt surprinzătoare detalii, cum ar fi aburul de deasupra ceștii de ceai, bufnița pe ramură, ursul din pădure sau chiar în interiorul plicului poștal.
Pentru sărbătorile de iarnă din acest an, Austria a emis o serie de cinci timbre dantelate, fiecare prezentând abordări distincte. Cele două timbre de 0,95 euro surprind un glob de zăpadă cu un peisaj înzăpezit (creația lui Roland Vorlaufer și invenția compatriotului său Erwin Perzy) și o reprezentare sacră (alegerea lui Kristen Lubach care ilustrează o sculptură realizată de Erasmus Grasser expusă în biserica parohială din Oppenberg, Stiria, și care reprezintă adorarea Pruncului de către împăratul Maximilian I).
Perechea de timbre cu valoarea nominală de 1,20 euro prezintă încă o temă religioasă (Theresa Radlingmaier a reprodus o pictură în ulei din secolul al XVII-lea realizată de un autor necunoscut și păstrată în biserica din Waldhausen im Strudengau, Austria de Sus) și sania (evocând plimbările apreciate în special în perioada barocă și până la sfârșitul secolului al XIX-lea prin ochii artistei Kirsten Lubach). În același timp, timbrul de 3,85 euro este caracterizat de imagini cu cristale de zăpadă (ilustrate de Marion Füllerer, reprezentând una dintre cele mai cunoscute simboluri laice).
Cele cinci timbre emise de Regatul Unit au fost realizate de ilustratorul Tom Duxbury și sunt inspirate din cântecele dedicate sărbătorii nașterii, fiecare marcând o strofă din respectivul cântec. Acestea sunt: „O holy night”; „O little town of Bethlehem”; „Silent night”; „Away in a manger” și „We three kings”.
Codurile de bare de pe fiecare timbru permit accesarea unui videoclip tematic creat de Royal Mail în colaborare cu studioul Aardman; acesta îi are în prim-plan pe oaia Shaun și prietenii săi. Pentru a viziona videoclipul, este necesar să descărcați aplicația gratuită a operatorului britanic de poștă. 
Cu ocazia sărbătoririi Nașterii Domnului, Romfilatelia a lansat în circulație două timbre, o coliță dantelată, un plic "prima zi" (181 de exemplare) și un produs special cu un timbru de argint, având un tiraj limitat de 223 de exemplare.
Timbrul cu valoare nominală de 3,10 lei prezintă imaginea unei icoane reprezentând Nașterea Domnului, în timp ce cel cu valoare nominală de 12 lei prezintă imaginea unei icoane cu subiectul Buna Vestire. Timbrul cu valoare nominală de 35 lei, parte a coliței filatelice dantelate, redă imaginea unei icoane în argint reprezentând Fecioara cu pruncul. Designul emisiunii a fost realizat de Mihail Vămășescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate