Publicitate

22 decembrie 2023

Andoritul: mineralul sulfosalt cu legături românești

Andoritul, cunoscut și sub numele de Sundit sau Velenerit, este un mineral sulfosalt cu formula chimică AgPbSb3S6. Cristalele de andorit sunt de fapt policristale care constau din două specii, primind denumirile de andorit VI (senandorit) și andorit IV (quatrandorit).

A fost descris pentru prima dată în 1892 într-o descoperire făcută de J.A. Krenner în mina Baia Sprie, Maramureș, România, și a primit numele după mineralogul amator maghiar Andor von Semsey (22 Decembrie 1833, Košice, Slovacia – 14 August 1923, Budapesta, Ungaria). Andoritul se găsește în vene hidrotermale polimetalice la temperaturi joase.
Se găsește asociat cu stibina, sfalerita, barytina, fluorita, siderita, casiterita, arsenopiritul, stannitul, zinkenita, tetraedritul, pirita, alunita, cuarțul, pirargirita, stephanita și rhodochrosita.
Cu prilejul aniversării a 100 de ani de la descoperirea Andoritului în mina din Baia Sprie, S.C. Cuarț S.A. Baia Mare și Asociația Filateliștilor din Maramureș au realizat un plic ocazional și o ștampilă aniversară care a fost obliteriată la Oficiul Poștal din Baia Sprie la data de 4 decembrie 1992.

Bibliografie:
C. Kacsó, D. Iştvan - Monumentul epigrafic din galeria de mină Borcut de la Baia Sprie, https://www.speomontana.ro/ContributiiStiintifice/ContribStiint/MONUMENT%20EPIGRAFIC.pdf
Hudson Institute of Mineralogy - Andorite, https://www.mindat.org/min-222.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate