Publicitate

23 septembrie 2024

Salvo D'Acquisto este eroul italian al Curajului Militar

Într-o zi de 23 septembrie 1943, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în localitatea Palidoro din Fiumicino, Italia, a avut loc un eveniment care avea să rămână în analele istoriei ca un exemplu înălțător de curaj și devotament. Acest eveniment a avut ca protagonist pe tânărul Salvo D'Acquisto, un erou italian, a cărui faptă eroică a fost recunoscută ulterior cu cea mai înaltă distincție militară a Italiei, Medalia de Aur pentru Curaj Militar.
Salvo D'Acquisto s-a născut în Napoli în 1920, într-o familie cu tradiție în Arma Carabinierilor, având un unchi care au servit în această instituție de aplicare a legii. În anul 1939, la vârsta de 19 ani, s-a înrolat voluntar în Carabinieri, înainte ca Italia să intre în război. În această calitate, el și-a dedicat viața serviciului și curajului.
În septembrie 1943, în timpul ocupației germane în Italia, Salvo D'Acquisto a devenit responsabil pentru o stație de carabinieri în apropierea localității Torrimpietra. În acea perioadă, o explozie a avut loc într-o turnă medievală în care se stabiliseră soldați germani.
Unul dintre soldați a fost ucis, iar alți doi au fost răniți. Comandantul german i-a cerut lui D'Acquisto să-i ajute să identifice autorii atacului.
Cu toate că D'Acquisto a încercat să explice că explozia a fost un accident și nu un atac planificat, comandantul german a insistat să găsească vinovații.
În fața amenințărilor și represaliilor iminente asupra populației civile locale, Salvo D'Acquisto a luat o decizie deosebit de curajoasă. El a recunoscut că este autorul exploziei și a asumat întreaga responsabilitate pentru acțiunea care a avut loc în turn. În ciuda amenințărilor cu moartea și a torturii, el nu a dezvăluit identitatea niciunei persoane nevinovate.
Ca urmare a mărturiei sale, autoritățile germane au eliberat ostaticii nevinovați și au luat măsuri împotriva lui Salvo D'Acquisto. Pe 23 septembrie 1943, la doar 23 de ani, Salvo D'Acquisto a fost executat prin împușcare de către trupele germane. Cu toate acestea, el a rămas un simbol al curajului și devotamentului său față de datoria sa și față de oamenii nevinovați.
În onoarea lui Salvo D'Acquisto, Italia a acordat postum cea mai înaltă distincție militară a țării, Medalia de Aur pentru Curaj Militar. El a devenit un erou național și un exemplu de sacrificiu și curaj pentru generațiile viitoare.
Pentru a comemora această figură eroică, Italia a emis pe data de 23 septembrie 2023 un timbru poștal în valoare de 1,25 euro (zona B), parte a seriei „Il senso civico”. Timbrul prezintă o pictură intitulată „Curajul dragostei” realizată de Luigi Valeno și include și stema heraldică a Armelor Carabinierilor. Acest gest simbolic onorează memoria lui Salvo D'Acquisto și amintește lumii întregi de sacrificiul său nobil pentru salvarea oamenilor nevinovați.
Un alt timbru emis de administrația poștală din Italia în onoarea lui Salvo D'Acquisto a fost în anul 1975. Acesta avea nominalul de 100 de lire italiene și ilustrează momentul în care eroul național ia apărarea civililor și își asumă răspunderea asupra exploziei.
De-a lungul timpului, mai multe grupări filatelice, l-au omagiat pe Salvo D'Acquisto prin realizarea de ștampile ocazionale care au fost (și sunt) foarte apreciate de colecționari.
Chiar și după 80 de ani de la fapta sa eroică, Salvo D'Acquisto rămâne un simbol al curajului, devotamentului și sacrificiului în slujba datoriei și a dreptății.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate