Publicitate

26 septembrie 2024

Obținerea unei colecții de mărci poștale noi circulate și operațiunea de spălare a timbrelor

Adunați cât mai multe fragmente cu timbre.
În prezent, este mai dificil să realizăm o colecție bazată pe timbre contemporane care au circulat efectiv prin poștă. Acest lucru se datorează avansului tehnologic, cum ar fi e-mailul și aplicațiile de mesagerie instantanee de pe dispozitivele mobile, care au înlocuit scrisorile tradiționale. Atunci când verificăm cutia poștală, majoritatea corespondenței pe care o primim nu mai are timbre (cum ar fi facturile) sau poartă francaturi mecanice (cum ar fi scrisorile oficiale). Rareori mai găsim o scrisoare cu un timbru atașat.
Cu toate acestea, cum putem obține timbre emise recent care să fi circulat efectiv?
Tăiați în jurul timbrelor
lăsând margini suficient de mari
pentru a nu deteriora mărcile.

Cea mai bună metodă este schimbul filatelic prin corespondență (atât scrisori simple, cât și recomandate, pentru a se putea aplica timbre și nu coduri de bare). Prin intermediul grupurilor filatelice de pe diverse rețele de socializare (Internet), puteți găsi un partener cu care să faceți schimburi de timbre. Timbrele aplicate pe aceste aceste scrisori vor deveni parte a viitoarei colecții.
O altă metodă este să vă alăturați comunităților de postcrossing, prin care puteți trimite și primi cărți poștale ilustrate din aproape toate colțurile lumii. În continuare, cărțile poștale sunt francate cu timbre. După ce ați adunat suficiente timbre, le tăiați de pe suportul lor (plic sau carte poștală), având grijă să lăsați margini suficiente în jurul lor pentru a nu le deteriora. Apoi, le puteți desprinde utilizând metoda „spălării timbrelor”.
Înmuiați fragmentele timbrate într-un vas cu apă caldă.
Spălarea timbrelor este o operațiune destul de simplă. Recomandăm să colectați mai multe timbre și apoi să le spălați odată pentru toate. Într-un vas cu apă caldă (nu prea fierbinte, deoarece unele timbre se pot decolora, dar nici prea rece, deoarece dezlipirea nu se va face eficient), puneți timbrele pe care doriți să le spălați. Schimbați apa la intervale de câteva minute și așteptați până când hârtia de pe spatele timbrelor începe să se desprindă de la sine.
În momentul în care timbrele s-au desprins,
le extrageți cu atenție din vasul cu apă.

În mare parte, fragmentele de hârtie se vor ridica la suprafața apei. Le scoateți pe rând și le aruncați. Apoi, luați timbrele unul câte unul și le așezați cu fața în jos, alături unul de altul, pe o bucată de hârtie absorbantă sau foaie de sugativă. Trebuie să fiți atenți când scoateți timbrele din apă, deoarece, fiind umede, ele sunt fragile și pot să se rupă în orice moment.
Le așezați cu fața în jos pe o hârtie absorbantă
și le lăsați timp suficient să se usuce.

Timbrele se lasă pe hârtia absorbantă cel puțin 12-14 ore, până se usucă complet. Dacă apa folosită pentru spălare a fost caldă, timbrele își vor pierde complet guma de pe spate și, după uscare, vor rămâne netede și fără aderențe. Dacă apa a fost rece, guma nu va fi înlăturată complet și timbrele se vor îndoi. În acest caz, le puteți pune sub presă pentru o perioadă pentru a reveni la forma inițială.
Abia după spălare și uscare, un timbru poate fi pus în album sau clasor. Niciodată înainte. Urmați recomandările noastre și colecția voastră va câștiga nu doar în aspect, ci și în valoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate