Publicitate

22 octombrie 2020

150 de ani de la nașterea scriitorului rus, laureat al Premiului Nobel, Ivan Alexeevici Bunin

Timbru pus în circulație în luna februarie 2020
de către administrația poștală a Rusiei

Ivan Alekseievici Bunin (n. 22 octombrie 1870 – d. 8 noiembrie, 1953) a fost primul scriitor rus laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1933 „pentru artisticitatea viguroasă, prin care a dezvoltat tradițiile prozei ruse clasice”.
S-a născut la Voronej, la 22 octombrie (stil vechi 10 octombrie) 1870, într-o veche familie de nobili scăpătați. Copilăria și-a petrecut-o pe domeniul familial, în gubernia Orlovsk, într-o „mare de grâne, iarbă și flori”, „în cea mai adâncă liniște a câmpiei”.
În anul 1881 a fost înscris la gimnaziu, dar, fără a termina cele patru clase, a continuat instruirea sub îndrumarea fratelui său mai mare. Sărăcia, care a atins și conacul, l-a obligat să părăsească în anul 1889 cuibul familial.
A lucrat în calitate de corector, statistician, bibliotecar, la diferite ziare. În anul 1891 i-a apărut prima culegere de versuri, marcată de o peisagistică lirică subtilă. A continuat și după aceea să cânte frumusețile naturii, cu simțul rafinat al omului format la țară.
Obține „Premiul Pușkin” pentru culegerea „Cad frunzele” (1901) - exemplu de perfecționare a formei poetice clasice, proprie marilor maeștri din secolul al XIX-lea. Publică și nuvele timpurii, despre satul sărăcit și conacele decăzute. Face cunoștință cu Gorki care îl susține în încercarea de a colabora cu Editura „Znanie”. În povestirile lui se accentuează problematica socială. Crește totodată măiestria sa artistică. „... a început să scrie așa o proză - notează Gorki - încât dacă se va spune despre el că e cel mai bun stilist al contemporaneității - nu va fi nici o exagerare”. Multe dintre scrierile sale înfățișează destrămarea Rusiei patriarhale, moșierești și țărănești, în condițiile dezvoltării relațiilor capitaliste. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate