Publicitate

26 octombrie 2020

130 de ani de la moartea scriitorului italian Carlo Collodi

Carlo Collodi, pe numele adevărat Carlo Lorenzini (n. 24 noiembrie 1826 în Florența Italia; d. 26 octombrie 1890 în Florența Italia), a fost un scriitor și ziarist italian, autor al unor cărți didactice pentru copii.
El este autorul celebrului roman Le avventure di Pinocchio. Storia di un burattino. Numele pseudonimului său vine la satul Collodi, situat între Lucca și Pistoia, unde s-a născut mama sa Angela Orzali, și unde și-a petrecut și el o bună parte din copilăria vieții lui.
Romanul Pinocchio ne povestește la început despre Gepetto, un tâmplar dintr-un mic orășel italian, care găsește într-o bună zi o buturugă năzdrăvană, din care cioplește o păpușă de lemn pe care o botează Pinocchio. Așa începe povestea lui Pinocchio, o păpușă de lemn, care trece printr-o mulțime de peripeții, din care învață ce înseamnă să fii bun și ascultător. Drept recompensă, „Zâna cea Bună” îl va transforma într-un băiețel adevărat.
Până la vârsta de 17 ani, Carlo a fost elevul mai multor școli conduse de ordine călugărești catolice, unde a adunat variate cunoștințe literare și muzicale, cultura lui perfecționându-se și prin frecventarea cercurilor literare și prin călătorii numeroase. În vremea copilăriei sale, Marele Ducat al Toscanei era încă sub stăpânirea Imperiului austriac, dar el a avut privilegiul să trăiască anii Revoluției de la 1848, ai eliberării și unificării Italiei, ai formării națiunii italiene.
În anul 1881 a început să contribuie regulat la una din primele reviste pentru copii din Italia, „Ziarul pentru copii” ("Il giornale per I bambini"), care în primul său număr a publicat primul episod din „Aventurile lui Pinocchio”, intitulate la vremea aceea „Storia di un burattino” ("Povestea lui Burattino"). Alte povești au apărut în același periodic, cum ar fi „Pip?, o lo scimiottino color di rosa” ("Pip?, sau maimuțelul de culoarea trandafirului"), care este o continuare a poveștii lui Pinocchio, dar cu un ton de autopersiflare; aceste povestiri au fost mai târziu adunate în cartea „Storie allegre” ("Povești vesele") în 1887.
Carlo Collodi a murit subit la Florența în 1890 și a fost înmormântat în cimitirul eroilor din orășelul San Miniato la Monte. Toate lucrările lui au fost donate de familie Bibliotecii Naționale Centrale din Florența, unde sunt păstrate și în zilele noastre. Dacă numele lui a fost la început remarcat mai ales pentru contribuția sa ca jurnalist și ca autor de manuale școlare, succesul mondial al cărții scrise doar pentru amuzament „Aventurile lui Pinocchio” a dat faima și celebritatea autorului toscan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate