Publicitate

19 octombrie 2020

110 ani de la nașterea astrofizicianului Subrahmanyan Chandrasekhar

Marca poștală cu valoarea nominală de 2,90 coroane
emisă de Suedia în 1987 (Mi #SE 1462) din seria
„Câștigători ai premiilor Nobel - Astrofizică”

Subrahmanyan Chandrasekhar (n. 19 octombrie 1910, Lahore, India Britanică – d. 21 august 1995, Chicago, Comitatul Cook, SUA) a fost un fizician, astrofizician și matematician indian laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1983, pentru studiile teoretice asupra proceselor importante pentru structura și evoluția stelelor. El a împărțit acest premiu cu fizicianul american William Fowler.
A absolvit Colegiu Prezidențial din Madras (1930). În anii 1933-1937 a lucrat la Universitatea din Cambridge (Marea Britanie). Din anul 1937 lucrează la Universitatea din Chicago (SUA), devenind profesor la această Universitate în anul 1944.
Lucrările principale se referă la astrofizica teoretică, magnetohidrodinamică, și, în speță, studiul structurii, evoluției și dinamicii stelelor, cercetarea atmosferelor stelare. A fost preocupat de stabilitatea hidrodinamică și hidromagnetică a stelelor, calculul modelelor stelare, proveniența razelor cosmice, fizica găurilor negre, fizica matematică și fizica cosmosului. A elaborat teoria structurii interne a piticelor albe, a determinat limita superioară a masei acestora, denumită ulterior limita Chandrasekhar, a stabilit proporționalitatea inversă între masele și razele piticelor albe. A contribuit fundamental la înțelegerea structurii interne a stelelor și a atmosferelor acestora, dinamicii interacțiilor gravitaționale între stele în clustere de stele și galaxii. A separat variabilele în ecuația Dirac în câmpul unei găuri negre Kerr de rotație. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate