Timbrul emisiunii din 1969. |
„Cele de grații” reprezintă un tablou de mari dimensiuni (209,7 x 138,6 cm), în stilul caracteristic al lui Hans von Aachen, datat 1604, aflat în patrimoniul Muzeului Național de Artă al României (număr de inventar 8395/429).
Tabloul din incinta Muzeului Național de Artă al României. |
Fiecare dintre cele trei grații are o poziție unică și un gest distinct, evidențiind abilitățile lui von Aachen de a reda expresivitatea și detaliile anatomice. Fiecare detaliu al figurilor, de la trăsăturile feței până la mișcarea delicată a mâinilor și picioarelor, este realizat cu o precizie remarcabilă.
Maxima oficială a emisiunii (cu timbrul în partea dreaptă). |
Grațiile sunt înconjurate de o peisaj idilic, cu vegetație luxuriantă și flori colorate, amintind de peisajele paradisiace ale mitologiei greco-romane. Fundalul prezintă elemente arhitecturale clasice, adăugând un aer de eleganță și grandiozitate compoziției. Lumina cade peste figurile delicate ale grațiilor, accentuându-le și conferindu-le un aspect divin.
„Cele de grații” reprezintă o reinterpretare a mitului antic al grațiilor și reflectă idealurile estetice și valorile umaniste ale Renașterii.
Maxima oficială a emisiunii (cu timbrul în partea stângă). |
Pe data de 22 martie 1969 (conform cataloagelor filatelice, deși pe ștampila „prima zi” este imprimată data de 27 martie), Poșta Română a inclus o marcă poștală cu valoarea nominală de 3 lei, reprezentând celebrul tablou, în cadrul emisiunii filatelice „Reproduceri de artă din Galeria Națională”. Fiind marca „cap de serie”, tirajul ei a fost de doar 450.000 de exemplare.
FDC-ul emisiunii care cuprinde timbrul studiat. |
În catalogul specializat ilustrat din 2022, compilat de Sergiu-Marian Găbureac, sunt menționate și alte erori filatelice (încadrate la două și trei stele de vizibilitate) semnalate de filateliști din București.
Eroare filatelică de 3 stele: OZN albăstrui pe cer. |
Eroare filatelică de 2 stele: punct roșu lângă piciorul stâng a celei de-a treia grații. |
„Cele de grații” a avut un impact semnificativ asupra artei renascentiste timpurii și a influențat generații ulterioare de artiști. Aceasta a devenit o sursă de inspirație pentru alți pictori și sculptori care au căutat să redescopere grandoarea mitologiei antice și să imortalizeze frumusețea umană prin arta lor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu