Publicitate

08 decembrie 2024

Eleganță, artă și patriotism

Reginele României au fost figuri marcante nu doar prin rolul lor istoric, ci și prin pasiunile și interesele care le-au definit. De la artă la filantropie, acestea și-au pus amprenta în domenii variate, reflectând personalități complexe și o dedicare profundă față de țară.
Aceasta este și tema seriei filatelice intitulată „Pasiunile Reginelor României” (LP #2496), lansată de Romfilatelia pe 4 decembrie 2024, ca rezultat al unei colaborări fructuoase cu Casa Majestății Sale, Custodele Coroanei Române, și Muzeul Național Peleș. Machetată de George Ursachi, emisiunea include patru mărci poștale, două plicuri „prima zi”, o mapă filatelică cu produs special în ediție limitată și un set de patru cărți maxime dedicate iubitorilor de maximafilie.

Regina Elisabeta: „Carmen Sylva” – Regina poetă
Prima regină a României, Elisabeta (timbrul cu valoarea nominală de 25 lei), soția regelui Carol I, a fost cunoscută pentru talentul său literar. Scriind sub pseudonimul „Carmen Sylva”, a publicat poezii, proză și traduceri, contribuind la promovarea culturii românești peste hotare. Elisabeta era pasionată de muzică, fiind o pianistă talentată, și a sprijinit artiști români, inclusiv pe George Enescu. În plus, activitățile sale filantropice au transformat-o într-un simbol al empatiei și al dedicării față de cei nevoiași.

Regina Maria: artă, grădinărit și spirit de lider
Regina Maria (timbrul cu valoarea nominală de 12 lei), soția regelui Ferdinand, a fost una dintre cele mai carismatice figuri regale ale României. Pasionată de artă și design, a creat interioare somptuoase la Castelul Peleș și Castelul Balcic, combinând influențe românești cu cele occidentale. Grădinăritul era o altă mare pasiune a reginei, Balcicul devenind un adevărat paradis floral sub îngrijirea sa. Totodată, Maria a fost o scriitoare prolifică, publicând memorii și jurnale care dezvăluie perspective personale asupra vieții sale regale și a României.

Regina Elena: eleganță și filantropie
Regina Elena (timbrul cu valoarea nominală de 6 lei), mama regelui Mihai I, a fost admirată pentru eleganța și discreția sa. Pasiunea sa pentru artă și tradiții s-a reflectat în sprijinul acordat artiștilor români și în promovarea culturii naționale. Activitățile caritabile, în special în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, i-au adus respectul și recunoașterea comunității internaționale.

Regina Ana: simplitate și dragoste pentru familie
Soția regelui Mihai I, Regina Ana (timbrul cu valoarea nominală de 5 lei), a fost o figură simbolică a regalității moderne. Pasiunea sa pentru familie și tradiții a fost vizibilă în modul în care a susținut valorile românești și în dragostea pentru meșteșugurile locale. Cu un simț al umorului și o fire pragmatică, Regina Ana a fost un exemplu de modestie și demnitate.

Admirând în ansamblu aceste minunate piese filatelice, putem concluziona că pasiunile reginelor României reflectă nu doar personalitățile lor distincte, ci și contribuțiile aduse culturii și societății românești. Aceste femei excepționale au îmbinat grația regală cu preocupări artistice, filantropice și patriotice, devenind surse de inspirație pentru generațiile viitoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate