În fiecare an, timbrele de Crăciun aduc o notă deosebită în preajma sărbătorilor, transformându-se într-un simbol al bucuriei și al tradiției poștale. Pentru 2024, colecționarii și iubitorii de Crăciun sunt întâmpinați cu o serie de timbre speciale, inspirate de căldura și frumusețea sezonului de iarnă.
Astăzi vom explora o parte dintre poveștile din spatele acestor creații unice, inspirația artiștilor și cum aceste timbre oferă o notă de farmec fiecărei corespondențe trimise în perioada sărbătorilor. Fie că sunt trimise pentru a înfrumuseța cărțile poștale de Crăciun sau adunate ca piese de colecție, aceste timbre captivează esența Crăciunului 2024.
Cele două timbre de Crăciun emise de Insulele Åland pe data de 23 octombrie au ca temă „împletitul” și înfățișează mănuși, căciuli, șosete și pulovere moi, confortabile și tricotate manual. Tricotatul, o tradiție artizanală textilă care datează din secolul al XIV-lea, a trecut de la a fi o necesitate în societatea rurală la un hobby îndrăgit în prezent.
Artista Anna Pers Bräcke s-a inspirat din modelele tradiționale de tricotat din Åland, din creațiile artizanilor locali și din designul „puloverului Åland”, realizat cu prilejul centenarului autonomiei Åland în 2022. Termenul Julpost indică faptul că acest timbru permite o taxă poștală redusă pentru cărțile poștale de Crăciun trimise din Åland către destinatari din Åland și Finlanda, într-o perioadă limitată în lunile noiembrie și decembrie. Timbrele Julpost pot fi folosite și pentru francarea corespondenței în alte perioade ale anului.
Autocolantele de Crăciun din acest an completează perfect timbrele de sezon și pot fi utilizate pentru a decora felicitări, colete sau pentru a sigila scrisori. Emise de Poșta Åland, autocolantele sunt disponibile în coli de 20 de bucăți. Pe lângă faptul că adaugă o notă de sărbătoare corespondenței, achiziționarea lor contribuie la susținerea proiectelor caritabile și a organizațiilor din Åland. Veniturile din vânzări vor fi direcționate către districtul 4-H Åland, iar grantul va fi folosit pentru a cumpăra echipament de pescuit magnetic pentru școala de pescuit pentru copii și la achiziționarea de materiale pentru cuiburi care vor fi amplasate de-a lungul unui traseu natural din Jomala. Clubul 4-H Åland oferă activități recreative pentru copii și tineri, promovând spiritul comunitar și interesul pentru mediul rural local. Poșta Åland emite autocolante de Crăciun pentru corespondență încă din 1993.
Pentru brazilieni, Crăciunul din 2024 este și un prilej de a-l omagia pe polivalentul Ziraldo Alves Pinto (1932-2024), cunoscut ca grafician, umorist, scriitor, ilustrator, autor de benzi desenate, caricaturist, dramaturg și jurnalist. Pe 24 octombrie, Poșta Braziliei a lansat patru timbre cu valoarea nominală de 2,55 reali, ce includ lucrări reprezentative ale artistului. Acestea ilustrează un Moș Crăciun din anii ’70 (considerat de autor „cel mai liber și bine realizat desen” al său pe această temă), coperta revistei „A turma do Pererê” din 1975, schița personajului Menino Maluquinho de la sfârșitul anilor ’90 și un desen original creat pentru afișul celei de-a 41-a ediții a Târgului din Providence din 2001. Nu este prima dată când operele renumitului grafician sunt transpuse în timbre poștale.
Ce ar fi Crăciunul fără aroma delicioasă a biscuiților proaspăt scoși din cuptor, un living confortabil și colindele specifice sărbătorilor? În perioada Adventului, copiii sunt cu adevărat plini de entuziasm: cu ochii strălucind de bucurie, își fac lista de dorințe, decorează bradul și numără zilele până la festivitate. În acest context, Germania a lansat unul dintre cele două timbre de sărbătoare. Este vorba despre marca poștală cu valoarea nominală de 85 de eurocenți, creată de Julia Ginsbach și realizată în colaborare cu Jan-Niklas Kröger. Acesta prezintă o ilustrație inspirată de piesa „Brutăria de Crăciun” a muzicianului și compozitorului Rolf Zuckowski, având o particularitate interesantă: prin utilizarea unui pix tiptoi de la Ravensburger, utilizatorii pot descoperi o surpriză ascunsă.
Al doilea timbru, cu valoarea de 85+40 eurocenți, este realizat de Susanne Wustmann și Dieter Ziegenfeuter. Acesta ilustrează Sfânta Familie, într-o compunere de patru ferestre individuale concepute de Mahbuba Maqsoodi, situate în biserica Mănăstirii Tholey din Saarland. Imaginea, denumită „Lumina cerească”, îl arată pe Iosif ținându-l în brațe pe pruncul Isus, zâmbind cu dragoste, în timp ce Maria îi zâmbește cu căldură.
Timbrele au fost emise pe 2 noiembrie și sunt disponibile în seturi de câte zece bucăți identice, atât în coli cu adeziv, cât și autocolante.
Cu un design minimalist, timbrele de Crăciun din Republica Cehă ilustrează o stea căzătoare, în care corpul ceresc este reprezentat printr-un pachet de cadouri. Acest proiect a fost realizat de Jiří Slíva, iar rezultatul este un timbru de clasă „B” (echivalentul a 27,00 coroane), disponibil încă din 30 octombrie. Steaua de la Betleem este un concept biblic recunoscut din Evanghelia după Matei, care povestește despre magii, sau înțelepții, veniți din Orient. Aceștia au folosit astrele pentru a fi îndrumați spre Betleem, în Iudeea, unde l-au adorat pe Pruncul Isus și i-au adus darurile lor.
Omul de zăpadă, emblema veseliei și creativității iernii, își are rădăcinile într-o istorie bogată ce se întinde până în Evul Mediu, când zăpada abundentă a stimulat imaginația artistică. De-a lungul timpului, acest simbol a evoluat, fiind prezent pe cărți poștale de epocă și în filme mute din secolul al XIX-lea, iar în 1494, Michelangelo însuși a sculptat un om de zăpadă. Artista Penny Dawes a ilustrat această tradiție într-o serie de timbre care descriu aventurile unui om de zăpadă devenit viu pe insula Alderney, unde întâlnește specii unice și creaturi magice. Străbătând insula, se împrietenește cu o zână de Crăciun și un arici blond, explorează Moara de apă din Valea Bonne Terre, asistă la o stea căzătoare și vizitează locuri încărcate de legende, precum Roc à L’Epine, Scaunul Călugărului de pe plaja Clonque și Castelul Essex. În final, dansul festiv de la Hauteville încununează această călătorie, celebrând bogata moștenire mitologică a insulei.
De la prima reprezentare a Nașterii lui Iisus, realizată de Sfântul Francisc la Greccio în 1223, scena a fost redată de nenumărate ori în diferite forme de artă vizuală. Fie că se făcea referire la Țara Sfântă sau la locațiile proprii, imaginile din Betleem și figurinele erau adesea lucrate – mai ales în perioada barocă – de maeștri celebri și atelierele lor, utilizând tehnici scumpe și consumatoare de timp, având un preț ridicat. Astfel, a apărut ideea utilizării teatrelor de hârtie ca o alternativă mult mai accesibilă, care putea fi păstrată și în mult mai multe case ale oamenilor de rând.
În decursul secolelor, aceste mici scene biblice au suferit diverse schimbări tehnice și conceptuale, evoluând de la fundaluri plate și figuri ușor suprapuse la o tridimensionalitate tot mai evidentă; de la gravuri monocrome la o variante coloristică. Ele au atins apogeul în stilul romantic spre sfârșitul secolului al XIX-lea.
Timbrele de Crăciun emise de Croația au fost puse în vânzare pe 15 noiembrie, sub forma unei mărci poștale de clasă „A”, având valoarea de 0,58 euro, la data punerii în circulație. Acestea au fost create de Tomislav-Jurica Kaćunić și Ivana Vučić și prezintă un tradițional colind din hârtie. Au fost tipărite 300.000 de exemplare în coli de câte 20 de timbre cu lipici și 70.000 de timbre autocolante în livrete de câte zece.
„Un Crăciun de poveste” este titlul seriei de timbre lansate de Suedia pe 7 noiembrie, care include zece timbre organizate într-o mini-coală, disponibilă la prețul de 170 de coroane. Ilustrate de Marta Leonhardt, artistă și ilustratoare care debutează în domeniul poștal, timbrele reprezintă în principal animale și alte ființe din pădure care transportă scrisori și pachete spre bradul de Crăciun. Fiecare timbru combină tradiția cu inovația, fiind un mic tablou individual, iar în ansamblu, atunci când sunt vizualizate împreună, formează un peisaj mai amplu.
Pe 4 noiembrie, Liechtenstein a lansat patru timbre cu un design clasic și culori de fundal satinate, dar intense, și elemente de tipărire la cald, care permit Principatului Liechtenstein să trimită urările de Crăciun conform tradiției în întreaga lume.
Seria cuprinde patru timbre autocolante, semnate de Isabella Hutter, fiecare având o denumire specifică: „Regalo di Natale” (1,00 franc), „Lettera di Natale” (1,20 franci), „Albero di Natale” (1,90 franci) și „Campana di Natale” (2,50 franci), paginate în coli de câte douăzeci de mărci poștale individuale.
Un element comun al tuturor timbrelor este coronița de ramuri verzi, care, mai ales în luna decembrie, este folosită pentru a împodobi casele sau pentru a întâmpina vizitatorii la ușă. Coroana simbolizează eternitatea, având în vedere că nu are început și nici sfârșit. Inițial, această decorațiune era creată toamna pentru a adăuga un contrast colorat peisajului rece și sumbru. Într-o perioadă în care foametea și frigul reprezentau cele mai mari amenințări, acest simbol exprima speranța de a supraviețui iernii aspre.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu