Publicitate

30 august 2023

Omagiu adus unuia dintre cei mai iubiți compozitori români

FDC-ul emisiunii.
Anul „Ciprian Porumbescu” reprezintă o perioadă de sărbătoare și omagiu adus marelui compozitor și muzician român Ciprian Porumbescu. Acest an special marchează aniversarea a 170 de ani de la naștere și comemorarea a 140 de ani de la moartea acestui artist talentat și iubit, oferind o oportunitate unică de a explora viața și moștenirea sa muzicală.
Colița emisiunii.
Ciprian Porumbescu s-a născut la 14 octombrie 1853 în comuna Șipotele Sucevei din Bucovina, pe atunci parte a Imperiului Austro-Ungar. A fost un compozitor, dirijor și profesor talentat, cunoscut pentru contribuția sa semnificativă la muzica românească. Lucrările sale sunt caracterizate de o combinare armonioasă între influențele muzicale tradiționale românești și elemente moderne.
Minicoala de șase timbre cu manșetă ilustrată (model 1).
Anul „Ciprian Porumbescu”
este o inițiativă care își propune să aducă în prim-plan contribuția și moștenirea acestui compozitor remarcabil. În cadrul acestui an special, sunt organizate concerte, evenimente culturale, expoziții și alte activități care explorează viața și creațiile lui Porumbescu. Aceasta este o oportunitate excelentă pentru publicul larg să se apropie de creațiile sale muzicale și să înțeleagă importanța sa în peisajul cultural românesc.
Minicoala de șase timbre cu manșetă ilustrată (model 2).
Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Ciprian Porumbescu este poema simfonică „Balada pentru vioară și orchestră”, care a devenit un simbol al muzicii românești. Această compoziție îmbină armonios elementele folclorice cu expresia artistică rafinată.
De asemenea, „Hora Unirii”, scrisă pentru pian, este un alt exemplu de capodoperă în care Porumbescu a capturat energia și spiritul unității românești.
Coala de 32 de timbre.
Anul „Ciprian Porumbescu” oferă o șansă de redescoperire și apreciere a valorii inestimabile a creațiilor muzicale ale acestui compozitor. Prin evenimentele și activitățile organizate în cadrul acestui an, publicul are ocazia să se bucure de frumusețea și profunzimea muzicii sale, să exploreze viața și influența sa asupra culturii românești și să păstreze vie amintirea unui talent de excepție.
Deși inițial planificată pentru luna octombrie, Romfilatelia a decis să lanseze emisiunea filatelică Anul „Ciprian Porumbescu” (LP #2431) în avans, pe data de 24 august 2023.
Timbrul emisiunii.
Realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Bucovinei și al Arhivelor Naționale ale României – Suceava, macheta acestei emisiuni a fost realizată cu pricepere de către Mihail Vămășescu și este compusă dintr-un timbru cu dimensiunile 48 x 33 mm și valoarea nominală de 9 Lei, o coliță dantelată cu mărimea de 103 x 90 mm, pe care este prezentat un timbru cu valoarea nominală de 34 Lei (27 x 42 mm), și un plic „prima zi” într-o ediție de 181 de exemplare.
Tirajul total al acestei emisiuni a fost de 16.818 timbre. În contextul acestui număr, Compania Națională Poșta Română a achiziționat 3.200 de mărci poștale cu o valoare nominală de 9 lei și 250 de colițe dantelate, având în vedere utilizarea lor în procesul de francare a corespondenței.


 

Un comentariu:

  1. Frumoasa prezentarea. (premeditat) Eu am cumparat cartea ,,Ciprian Porumbescu - Jurnal 1879. Cernauti - Stupca''. Am pus stampila prima zi pe prima fila. Pur si simplu am simtit ca merita pusa acolo. :)

    RăspundețiȘtergere

Publicitate

Persoane interesate